Палачинките безспорно са една от любимите закуски не само на малки, но и на големи. Трябва да отбележим, че те всъщност са много практична храна, защото приготвянето им не отнема много време, а можем да ги хапваме с всякакви плънки и да ги прибираме в кутиите на децата за училище. Единственият минус обаче е, че трябва да се добавя допълнителна мазнина в тигана, за да не залепнат, а това ги прави много по-нездравословни. Точно това е и причината днес да ви предлагаме рецепта, с която повече да не ви се налага да сипвате олио в тигана, а палачинките да се обръщат без абсолютно никакъв проблем.
Вижте още: Лесни палачинки по рецепта на Джейми Оливър
Рецепта за палачинки без допълнителна мазнина
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 300 мл. прясно мляко
- 1 ч.ч газирана вода
- 2 с. л олио
- 2 ч. ч. брашно
- 1 с. л захар
- 1 щипка сол
Приготвяне:
В голяма купа се разбиват яйцата, захарта и прясното мляко. Към тях се добавят брашното и солта. Получената смес трябва да е гъста като каша. Тук е моментът да се прибави и газирана вода. Наливайте я по малко, за да не я разредите прекалено. Най-сполучливи ще се получат палачинките, ако сместа е с консистенцията на боза. А тайната на това да не залепват палачинките на тигана е да се прибавят 2 супени лъжици олио към сместа.
След като всички стъпки са изпълнени, купата се оставя настрани за 30 минути, а после готовата смес се разпределя с черпак в тиган, в който не се добавя мазнина, тъй като в сместа има. По желание готовите палачинки се мажат с малко масло, за да не изсъхват крайчетата.