В сезона на тиквите ви предлагаме тази лесна салата, която е не само красива, но и вкусна.
Необходими продукти за салатата с тиква:
½ тиква, обелена и почистена от семките
2 с. л. зехтин
1 ч. л. сушена мащерка
3 скилидки чесън, счукани
150 г бейби листа спанак или подобни млади листа от салата
50 г орехи
сол и прясно смлян черен пипер
За дресинга:
2 с. л. зехтин
1 с. л. ябълков оцет
½ ч. л. течен мед
½ ч. л. едрозърнеста горчица
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200C/180C.
Нарежете тиквата на сравнително малки кубчета и я сложете в тава за печене. Поръсете със зехтина, мащерката, чесъна и подправете обилно.
Печете 30 минути или докато тиквата омекне и покафенее добре по краищата. Оставете леко да се охлади.
Разбийте заедно съставките за дресинга в голяма купа.
Добавете листата на салатата към дресинга, подправете със сол и черен пипер, след което разбъркайте леко. Подредете листата върху чиния за сервиране. Сложете тиквата в същата купа, за да оберете всички остатъци от дресинга, след което подредете върху листата. Поръсете с орехите и сервирайте.