Тази комбинация от много интензивни вкусове – бърбън, чедър, горчица и ябълки, ще зарадва дори тези, които намират пилето за скучно и безлично. Това разкошно ястие се приготвя в една тенджера и не изисква много усилия.
Необходими продукти за пиле с ябълки и бърбън:
1 супена лъжица масло
3 супени лъжици зехтин
1 малка глава червен лук, нарязана на тънки филийки
1 ябълка, нарязана на тънки филийки
1/2 чаена лъжичка сол
1 кг пилешко месо
прясно смлян черен пипер
2 супени лъжици дижонска горчица
1/4 чаена лъжичка смлян сладък пипер
1/2 чаша бърбън
1 чаша пилешки бульон
1 чаша сметана за готвене
60 г бяло сирене чедър, настъргано
стрък мащерка, за сервиране (по желание)
Вижте още: Перфектният сос за бургери
Начин на приготвяне:
Загрейте маслото и 1 супена лъжица олио в дълбок тиган на среден огън. Когато маслото се разтопи, добавете лука и ябълките и подправете с 1/2 чаена лъжичка сол. Гответе, като разбърквате от време на време, докато лукът започне да повяхва и ябълките омекнат, около 6 минути. Прехвърлете в чиста чиния.
Ако сте избрали пилешки гърди, разполовете ги, за да получите по-тънки филета. Ако готвите с бутчета, ще трябва да се пекат още малко. Месото се овкусява със сол и черен пипер и се запържва в останалите две супени лъжици олио. Когато се сварят се прехвърлят в чиния с лука и ябълките.
В същия тиган на среден огън гответе горчицата и черния пипер, като разбърквате, за около 30 секунди. Добавете бърбъна и гответе, като продължавате да разбърквате, докато течността започне да намалява и вече не усещате миризмата на алкохол, около 1 минута. Добавете бульона и оставете да къкри, докато течността намалее наполовина, около 3 до 4 минути.
Намалете котлона и разбъркайте сметаната и сиренето и гответе, докато сиренето се разтопи и сосът започне да къкри. Увеличете топлината и гответе, като разбърквате от време на време, докато леко се сгъсти, 3 до 5 минути.
Върнете пилето, лука и ябълките в тигана и продължете да готвите, като разбърквате, докато се загреят, още 2 до 3 минути. Добавете сол, ако е необходимо, и гарнирайте с листа от мащерка преди сервиране.