Есенен десерт: Тиквен сладкиш без глутен


Есенен десерт: Тиквен сладкиш без глутен
Снимка: iStock

В сезона на тиквата ви предлагаме да си приготвите този здравословен сладкиш, ухаещ на есен.

Необходими продукти за сладкиша от тиква:

1 чаена чаша пюре от тиква (сварена и намачкана тиква)

¾ чаена чаша кокосова захар

½ чаена чаша пълномаслено кисело мляко

2 големи яйца

1 чаена лъжичка ванилов екстракт

1 ½ чаени чаши овесено брашно

1 чаена чаша бадемово брашно

1 чаена лъжичка смляна канела

½ чаена лъжичка смлян джинджифил

½ чаена лъжичка смляно индийско орехче

1 чаена лъжичка сода бикарбонат

½ чаена лъжичка сол

за глазурата:

220 грама крема сирене

1/2 чаена чаша цедено кисело мляко

¼ чаена чаша кленов сироп

1 ½ чаени лъжички ванилов екстракт

Вижте още: Истинска наслада: Хрупкав ябълков десерт

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте тава с размери 20 x 20 см с хартия за печене.

В купа смесете овесеното брашно, бадемовото брашно, канелата, джинджифила, индийското орехче, содата, солта и разбъркайте.

В друга купа разбийте тиквеното пюре, кокосовата захар, яйцата, киселото мляко и ваниловия екстракт.

Добавете сухата смес към мократа и много хубаво разбъркайте.

Пресипете кексовото тесто в тавата. Печете 30-35 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста или само с няколко влажни трохи, полепнали по нея.

Оставете кекса да изстине за около 15-20 минути, преди да го извадите от тавата и да го прехвърлите върху решетка, за да се охлади напълно.

С миксер разбийте глазурата, след което обилно намажете кекса.

Вижте още: Не сте пили по вкусна напитка: Шейк с тиква

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама