Енчиладата е сред мексиканските ястия, които все още не са особено популярни в Българи, но определено трябва да се опитат от всеки. Приготвянето на енчилада е изключително лесно, а най-хубавото е, че е подходящо за всякакви вкусове, защото вие сте тези, които решавате какви съставки ще използвате. Разбира се, има една основна рецепта, към която е добре да се придържате, но спокойно можете да заменяте някои съставки, които не са по вашия вкус.
Вижте още: От тефтера на баба: Традиционна капама
Лесна рецепта за енчилада
Необходими продукти
За соса:
- 1 консерва доматен сос
- 1 чаша зеленчуков бульон
- 3 супени лъжици зехтин/масло от авокадо
- 3 супени лъжици брашно
- 1 супена лъжица чили
- ½ чаена лъжица кимион
- ½ чаена лъжица чесън на прах
- ½ чаена лъжица сол
- щипка риган
За плънката:
- 200 гр. настърган чедър/кашкавал
- 1 консерва черен боб
- 200 гр. спанак
- 1 люта чушка
- ½ авокадо
- ½ лайм/лимон
- 8 царевични/обикновени тортили
Приготвяне
Започнете с приготвянето на соса, като загреете зехтина в малка тенджера и към него добавите брашното, а след това и останалите сухи съставки. Оставете ги в мазнината за 1 минута и след това бавно прибавете доматения сос и бульона. Оставете на котлона и бъркайте, докато се сгъсти.
Напълнете тортилите с чедъра, черния боб и спанака, като тук е важно да не слагате прекалено много плънка, за да можете лесно да завиете тартилите след това. Вече навитите тортили се нареждат в тава и върху тях се излива сосът и се поръсват с останалия чедър.
Ястието се пече на предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути или докато чедърът не се запече. След като е готово, оставете да изстине и сервирайте с резенчета халапеньо, авокадо и лайм.