Ако обичате класическите десерти тирамису и брауни, тази рецепта ги съчетава идеално. Най-доброто от двата.
Необходими продукти за тирамису браунито:
Еспресо брауни:
1 чаша масло, 230 г
400 г 70% шоколад, едро нарязан
1/2 чаша неподсладено какао на прах, 60 г
1 чаша брашно, 120 г
5 големи яйца
1 чаша кафява захар, 140 г
1 чаша бяла захар, 200 г
1 чаена лъжичка сол, ½ чаена лъжичка, ако е йодирана
1 супена лъжица ванилов екстракт
1 супена лъжица разтворимо кафе на прах
Вижте още: Трябва да го опитате: Пухкаво и сочно тирамису
Тирамису крем:
250 г маскарпоне
1 чаша сметана, 240 мл
¼ чаша захар, 50 г
¼ чаена лъжичка сол
1 супена лъжица ванилия
1 супена лъжица разтворимо кафе на прах
За поръсване:
3 супени лъжици неподсладено какао на прах
Начин на приготвяне:
Браунито
Загрейте фурната до 180 градуса.
Покрийте метална правоъгълна форма за печене с хартия за печене. Оставете настрана.
В малка тенджера разтопете маслото на слаб огън. Свалете от котлона и добавете шоколада. Ако топлината от маслото не разтопи напълно шоколада, поставете обратно на котлона за 10 секунди и разбъркайте, докато напълно се разтопи. (Забележка: ако използвате блокче шоколад, ще трябва да разтопите шоколада по-дълго на котлона.)
Оставете шоколадовата смес настрана да се охлади.
Пресейте брашното, добавете кафето на прах и какаото в малка купа. Оставете настрана.
В друга купа смесете яйцата, двата вида захар, солта и ванилията. С помощта на миксер разбийте на висока скорост, докато сместа се сгъсти и стане бледа на цвят, 4 до 5 минути. С помощта на гумена шпатула разбъркайте охладения шоколад в яйчената смес. Добавете брашното, какаото и кафето на прах, разбъркайте бързо, но внимателно с гумената шпатула, за да не изпуснете въздуха, който е вграден в яйцата.
Изсипете тестото в подготвения съд и загладете горната част с шпатула. Печете, докато горната част изглежда леко напукана и мека на допир, около 25 минути. Оставете да се охлади напълно върху решетка, преди да залеете с тирамису крема.
Тирамису крем:
В голяма купа смесете сиренето маскарпоне и сметаната. Разбийте на средна скорост, докато се комбинират добре, около 30 секунди.
Добавете захарта, солта, ванилията и кафето на прах. Продължете да разбивате на средно висока скорост, докато се образуват меки върхове, около 1-2 минути.
Вижте още: Само с 2 съставки ще си приготвите това неустоимо брауни
Сглобяване:
Изстиналото брауни се намазва с тирамису крема. Използвайте шпатула, разпределете крема на равномерен слой. С помощта на фино сито поръсете горната част с какао на прах