Приготвянето на ястие, в което месото да е сочно и крехко, не е никак лесно за повечето домакини. Тези от тях, които са начинаещи в готвенето, често се оплакват, че месото става твърде жилаво или сухо. Но опитните домакини знаят много добре какво да направят, така че месото буквално да се топи в устата.
Марина с газирана вода
Достатъчно е просто да мариновате нарязаното на парчета свинско или говеждо месо в разтвор от сода и вода (1/2 чаена лъжичка сода се разтваря в 750 мл вода) Оставете месото в този разтвор за 4 часа. В този случай е препоръчително мариноването да се осъществи в хладилника. Ако искате да приготвите по-пикантно ястие, тогава можете да добавите лук, билки и подправки към месото.
Марина с лимон или портокал
Месото ще стане невероятно меко и сочно, ако го мариновате за половин час в марина с лимонов или портокалов сок. За целта трябва да разтворите сок от 1 лимон или половин портокал в 1 л вода.
Вижте още: 6 груби грешки при приготвянето на пилешко месо
Марина с вино
Достатъчно е просто да залеете парчета месо с вино, така че да ги покрие напълно и да изчакате един час.
Марина със соев сос
Свинското или пилешкото месо може да се мариноват за половин час в соев сос.
Инжектиране на марината в месото
В случая ще ви е необходима медицинска спринцовка, за да инжектирате марината в парчетата месо. За да я приготвите, смесете 250 мл преварена вода, половин супена лъжица сол и една супена лъжица черен пипер. След това месото трябва да се остави в хладилника за 4 часа.