Сега е идеалното време да си направим зимнина, а това сладко от кайсии определено ще ви напомня за летните слънчеви дни.
Необходими продукти за сладкото от кайсии:
900 г добре узрели кайсии (приблизително 6 чаши нарязани)
2 1/4 чаши захар
1 1/2 супени лъжици лимонов сок
Киселинността в лимоновия сок работи със захарта, за да желира естествения пектин в плодовете. А също така помага за предотвратяване на растежа на бактерии.
Вижте още: Пухкав и лесен сладкиш с пресни кайсии
Начин на приготвяне:
Обелете и почистете кайсиите от костилките, след това ги нарежете, поставете в средно голяма тенджера и намачкайте с преса за картофи.
Добавете захарта и лимоновия сок. Поставете тенджерата на средно слаб огън, сложете готварски термометър в тенджерата и продължете да готвите, докато температурата достигне 104C (трябва да отнеме около 20-25 минути).
Дръпнете сладкото от котлона и с лъжица отстранете пяната, която се появява отгоре.
Изсипете сладкото в чисти буркани, оставяйки 1 сантиметър пространство отгоре, след което затворете с плътно затварящ се капак.
Сладкото ще е течно, когато го налеете в бурканите, но ще се сгъсти, когато стегне.
Поставете на хладно и сухо място.
Вижте още: 5 причини да ядете повече кайсии