В сезона на пресните череши ви предлагаме начин как да ги консервирате - пригответе си вкусно сладко с тях.
Необходими продукти за сладкото от череши:
750 г череши
500 г гранулирана захар
сок от 1 лимон или малко над 3 с.л
Вижте още: Сладка наслада: Пай с череши
Начин на приготвяне:
Измийте и почистете всички череши от костилките.
Сложете ги в тенджера заедно с лимоновия сок и оставете на слаб огън. Използвайте преса за картофи, за да смачкате леко черешите и оставете да къкри леко до готовност (около 7 минути).
Добавете захарта и загрейте на много ниска степен, докато цялата захар се разтвори (прекарването на дървена лъжица ще ви помогне да разберете, тъй като захарта ще се надраска, ако е все още твърда).
Оставете да заври и оставете за 10 минути.
Свалете от котлона и капнете няколко капки сладко върху охладена чинийка. Поставете чинийката в хладилника за минута и след това прокарайте пръста си през сладкото, готово е, ако се набръчка и е лепкаво. Ако не е напълно готово, варете още няколко минути и тествайте отново.
След като сте готови, разсипете в горещи буркани и веднага поставете капаци. Оставете да изстине, след това съхранявайте на хладно и тъмно място. Съхранявайте в хладилник след отваряне.
Вижте още: Какво трябва да знаете, когато купувате череши