Определено еклерите са сред най-любимите ни десерти. И тъй като много обичаме да ги хапваме, днес ще ви покажем една страхотна рецепта за домашни еклери от приятелката ни Таня.
Необходими продукти за еклерите:
1 ч.ч. (250 мл) вода
1/3 ч.ч олио
щипка сол
1 ч.ч. (250 мл) брашно
4 средно големи яйца
За крема:
1 л прясно мляко
3 средно големи яйца
1 ч.ч. захар
4-5 супени лъжици брашно
1 ванилия
1 с.л. краве масло (по желание)
Начин на приготвяне:
На тестото за еклери:
В тенджера се кипват водата, олиото и щипката сол. Оставяме да поври минута-две, след което добавяме малко по малко брашното, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. След като получим хомогенна смес, сваляме от котлона и добавяме предварително разбитите 4 яйца. (Ако сместа стане на бучки, преди да сложите яйцата може да използвате миксер с бъркалки за тесто, за да ги разбиете). С помощта на шприц или лъжица се оформя желаната форма на еклерите върху намазнена с олио или покрита с хартия за печене тавичка. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна. Време за печене: около 20 минути. Еклерите трябва да порозовеят.
На крема:
Разбиваме яйцата. В тенджера се изсипва млякото и към него се добавя захарта. В отделна купа се разбиват яйцата, към тях добавяме брашното и ванилията, като непрекъснато бъркаме до получаване на хомогенна смес. След това добавяме яйцата, брашното и захарта при млякото и слагаме на котлона да заври, след което намаляваме котлона и продължаваме да бъркаме с дървена лъжица докато сместа се сгъсти. Преди да свалим от огъня добавяме 1 с.л. масло за аромат.
Вадим готовите еклери от фурната и изчакваме десетина минути да изстинат, след което ги пълним с шприц с крема или ги режем с нож. Украсяваме по желание с разтопен шоколад или добавяме плод за разкош.
Източник: sweetchocolateheaven.blogspot.com