Руската салата е сред ястията, които традиционно присъстват на трапезата на българина на Нова година. Всъщност в Русия я наричат "Оливие" или френска салата, а във Франция е по-известна като пиемонтска (но вместо грах съдържа домати). Оригиналната версия на салатата е била измислена през 1860 г. от Люсиен Оливие, главен готвач в "Ермитраж", един от московските най-известни ресторанти. Знае се, че салатата се приготвяла от месо от фазан, телешки език, хайвер, зелена салата, раци, кисели краставички и варени яйца. Според други източници имало и трюфели, риба, пушена патица, но със сигурност била без картофи, които днес са основната съставка на салатата. С времето популярността ѝ растяла, но тъй като голяма част от съставките ѝ били рядкост, скъпи или сезонни, постепенно били изместени от по-обикновени и достъпни, като така се стигнало до днешната версия на руската салата.
Необходими продукти:
1 кг картофи
250 г кисели краставички
200 г грах от консерва
200-250 г качествена шунка
250 г моркови
3 яйца
400 г майонеза (може да използвате и лека майонеза)
сока от 1 лимон
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете картофите (без да ги белите), морковите и яйцата. Оставете ги да изстинат, след което ги обелете и ги нарежете на малки кубчета. Направете същото с киселите краставички и шунката.
В голяма купа изсипете всички съставки, добавете граха, майонезата и подправете със сол, черен пипер и прясно изцеден лимонов сок. Разбъркайте много добре, за да се овкусят хубаво всички продукти.