Необходими продукти:
2 яйца
240 мл мляко
120 мл вода
половин кубче свежа мая
4 с.л. зехтин
половин супена лъжица захар
1 ч.л. сол
1 супена лъжица с връх краве масло
около 600 грама брашно от спелта
Начин на приготвяне:
В средно голям съд слагаме предварително затопленото мляко и водата. В хладката течност добавяме маята и захарта. Разбъркваме, за да се разтопят.
Прибавяме яйцата, като единият жълтък отделяме в купичка. Слагаме зехтин. Добавяме половината брашно заедно със солта. Бъркаме, за да се получи гъсто тесто.
Изсипваме на части останалото брашно и омесваме меко тесто.
Набрашняваме леко повърхността на омесеното тесто и покриваме с кърпа. Оставяме на топло да втаса за около час.
След като втаса добре, преместваме тестото върху леко набрашнен плот. Разточваме на голям правоъгълник. Намазваме с омекналото на топло масло. Оформяме по желание.
Преместваме в тава, предварително покрита с хартия за печене или намазана с масло. Отново покриваме с кърпа и оставям да втаса втори път, като този път отнема около половин час.
Разбиваме жълтъка с малко вода или мляко и намазваме с четка вече втасалата питка. Печем я в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути.