Следвайте тази лесна рецепта без месене за домашен овесен хляб със семена.
Необходими продукти за овесения хляб:
3 чаши (400 г) брашно, плюс още, колкото е необходимо за оформяне
2 супени лъжици (около 6 г) мая
1 чаша (85 г) овесени ядки
1/4 чаша (30 г) сурови тиквени семки
1/4 чаша (30 г) сурови слънчогледови семки
2 супени лъжици (18 г) ленени семена или сусамови семена
2 супени лъжици едра сол
2 супени лъжици (45 г) мед
1 и 1/2 чаши (360 мл) топла вода (около 35°C)
Допълнително за овалване
1 супена лъжица (5 г) овесени ядки
1 супена лъжица (8 г) тиквени семки
1 супена лъжица (8 г) слънчогледови семки
1 чаена лъжичка ленено семе или сусам
Вижте още: Трябва ви стар хляб и яйца, за да приготвите тази рецепта
Начин на приготвяне:
В голяма купа разбийте брашното и маята заедно. Добавете овесените ядки, тиквените семки, слънчогледовите семки, ленените семки и солта. Объркайте, за да се комбинират. Смесете заедно меда и водата и след това изсипете върху сухите съставки. С помощта на силиконова шпатула или дървена лъжица разбъркайте внимателно. Тестото ще изглежда сухо и рошаво, но продължете да работите, докато цялото брашно се навлажни. Ако е необходимо, използвайте ръцете си, за да смесите съставките на тестото. Тестото ще бъде много лепкаво. Оформете топка в купата възможно най-добре. (Съвет: Разбъркайте тестото на ръка. Тестото е твърде лепкаво за миксер.)
Като държите тестото в купата, покрийте го плътно с алуминиево фолио и го поставете на плота на стайна температура. Оставете да втаса 3 часа. Тестото почти ще удвои обема си, ще залепне по стените на купата и ще има много въздушни мехурчета.
За абсолютно най-добър вкус и текстура препоръчваме да оставите това втасало тесто да престои в хладилника за поне 12 часа и до 3 дни. (Дори само няколко часа е добре!) Тестото ще бухне през това време, но може да започне да се издува след 2 дни. Това е нормално и няма повод за притеснение.
Поръсете леко голям лист за печене с малко брашно и/или царевичен грис. С обилно набрашнени ръце и лек натиск, за да не изпуснете тестото твърде много, оформете втасалото тесто на топка.
Прехвърлете топката върху подготвения лист за печене. Смесете заедно съставките за овалване. Поръсете върху тестото и ако семената не залепват, натиснете ги в тестото възможно най-добре. Покрийте и оставете тестото да почине за 45 минути.
През това време загрейте фурната до 220°C. Печете 40 минути или докато коричката стане златисто кафява. Ако забележите, че външността покафенява твърде бързо, покрийте хляба с алуминиево фолио.