Домашен овесен хляб със семена


Домашен овесен хляб със семена
Снимка: iStock

Следвайте тази лесна рецепта без месене за домашен овесен хляб със семена.

Необходими продукти за овесения хляб:

3 чаши (400 г) брашно, плюс още, колкото е необходимо за оформяне

2 супени лъжици (около 6 г) мая

1 чаша (85 г) овесени ядки

1/4 чаша (30 г) сурови тиквени семки

1/4 чаша (30 г) сурови слънчогледови семки

2 супени лъжици (18 г) ленени семена или сусамови семена

2 супени лъжици едра сол

2 супени лъжици (45 г) мед

1 и 1/2 чаши (360 мл) топла вода (около 35°C)

Допълнително за овалване

1 супена лъжица (5 г) овесени ядки

1 супена лъжица (8 г) тиквени семки

1 супена лъжица (8 г) слънчогледови семки

1 чаена лъжичка ленено семе или сусам

Вижте още: Трябва ви стар хляб и яйца, за да приготвите тази рецепта

Начин на приготвяне:

В голяма купа разбийте брашното и маята заедно. Добавете овесените ядки, тиквените семки, слънчогледовите семки, ленените семки и солта. Объркайте, за да се комбинират. Смесете заедно меда и водата и след това изсипете върху сухите съставки. С помощта на силиконова шпатула или дървена лъжица разбъркайте внимателно. Тестото ще изглежда сухо и рошаво, но продължете да работите, докато цялото брашно се навлажни. Ако е необходимо, използвайте ръцете си, за да смесите съставките на тестото. Тестото ще бъде много лепкаво. Оформете топка в купата възможно най-добре. (Съвет: Разбъркайте тестото на ръка. Тестото е твърде лепкаво за миксер.)

Като държите тестото в купата, покрийте го плътно с алуминиево фолио и го поставете на плота на стайна температура. Оставете да втаса 3 часа. Тестото почти ще удвои обема си, ще залепне по стените на купата и ще има много въздушни мехурчета.

За абсолютно най-добър вкус и текстура препоръчваме да оставите това втасало тесто да престои в хладилника за поне 12 часа и до 3 дни. (Дори само няколко часа е добре!) Тестото ще бухне през това време, но може да започне да се издува след 2 дни. Това е нормално и няма повод за притеснение.

Поръсете леко голям лист за печене с малко брашно и/или царевичен грис. С обилно набрашнени ръце и лек натиск, за да не изпуснете тестото твърде много, оформете втасалото тесто на топка.

Прехвърлете топката върху подготвения лист за печене. Смесете заедно съставките за овалване. Поръсете върху тестото и ако семената не залепват, натиснете ги в тестото възможно най-добре. Покрийте и оставете тестото да почине за 45 минути.

През това време загрейте фурната до 220°C. Печете 40 минути или докато коричката стане златисто кафява. Ако забележите, че външността покафенява твърде бързо, покрийте хляба с алуминиево фолио.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама