Има много подправки, които вървят добре с агнешкото месо. Розмарин, мащерка, майорана, мента, магданоз са едни от най-разпространените подправки. В зависимост от това в кой регион живеете или от каква кухня е вашата рецепта, можете също да разнообразявате.
Необходими съставки за подправката за агнешко:
1 супена лъжица сушен розмарин
1 супена лъжица сух риган
1 супена лъжица майорана
1 супена лъжица сух магданоз
1 супена лъжица кимион
1 супена лъжица пушен червен пипер
3 супени лъжици чесън сол
2 чаени лъжички изсушена лимонова кора
1 чаена лъжичка лук на прах
1 чаена лъжичка смляна горчица
½ чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка смлян черен пипер
2 чаени лъжички (по желание) сух джоджен
Вижте още: Няма толкова вкусно и лесно печено агнешко
Инструкции:
Добавете всички съставки в малка купа и разбъркайте заедно. Съхранявайте в херметически затворен контейнер до 1 година.
Трикове за приготвяне на агнешко
- Преди да започнете процеса на готвене, не забравяйте да извадите агнешкото месо от хладилника и да го оставите да престои на стайна температура поне 30 минути. Това помага да се гарантира, че агнешкото ще се готви равномерно и ще получите точно отчитане на температурата.
- Пригответе агнешкото, като отрежете част от излишната мазнина и сребърната кожа, след това овкусете с избраните от вас подправки.
- Печете по-крехки парчета агнешко в по-гореща фурна (220 градуса), за да получите прекрасна кафява коричка и добре сготвен център; гответе по-тлъсти парчета агнешко ниско и бавно (160 градуса), за да отделите цялата мазнина и да позволите на агнешкото да се сготви в сока си.
- Поради остатъчната топлина вашето агне ще продължи да се готви дори след като го извадите от фурната. Поради тази причина ви съветваме да извадите агнешкото от фурната, когато е с 5-10 градуса по-ниска от желаната от вас температура. Ще се сготви напълно до желаната от вас готовност, докато почива.
- След като извадите агнешкото от фурната, го оставете да почине в чиния за 15-30 минути, за да остане крехко и сочно.
Вижте още: Агнешка дроб сарма от тефтера на баба