Домашен ягодов пай за ценители


Домашен ягодов пай за ценители
Снимка: iStock

Сега магазините изобилстват от пресни ягоди, затова ви предлагаме да си приготвите този плодов десерт с хрупкава коричка.

Необходими продукти за ягодовия пай:

за основата:

2 1/2 чаши брашно

225 грама несолено масло, много студено, нарязано на кубчета

1 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка захар

6-8 супени лъжици ледена вода

за пълнежа:

5 чаши пресни ягоди, обелени и разполовени

1 чаша гранулирана захар

1/4 чаша царевично нишесте

1 супена лъжица лимонов сок

1 чаена лъжичка ванилов екстракт

1 яйце, разбито (за миене на яйца)

едра захар, за поръсване

Вижте още: Невероятен сладкиш с пресни ягоди

Начин на приготвяне:

Приготвяне на основата:

Смесете брашното, солта и захарта. Постепенно прибавете маслото, при непрекъснато бъркане. Бавно добавете студената вода. Сместа е готова, когато малка шепа от ронливото тесто се задържи, когато го защипете с пръсти. Разделете на две топки, поръсете с малко брашно, увийте в найлоново фолио и охладете за един час. Извадете тестото от хладилника, оставете да престои на стайна температура за 5-10 минути, за да омекне достатъчно, за да се разточи малко по-лесно. 

Загрейте фурната до 190°C. Намажете с масло форма за пай и я оставете настрана.

Разточете едната кора и я притиснете към дъното и нагоре по стените на подготвената форма за печене.

В голяма купа смесете пресните ягоди, гранулираната захар, царевичното нишесте, лимоновия сок и ваниловия екстракт. Разбъркайте, докато ягодите се покрият равномерно. Изсипете ягодовата смес в готовата кора за пай.

Разточете втората кора за пай и я поставете върху ягодовата плънка. Отрежете излишната кора и нагънете краищата, за да се запечатат.

Горната кора се намазва с разбито яйце и се поръсва с едра захар. Нарежете няколко прореза в горната кора, за да може парата да излиза.

Печете в предварително загрята фурна за 45-50 минути, или докато коричката стане златисто кафява и плънката стане мехурчеста.

Оставете пая да се охлади напълно, преди да го нарежете и сервирате.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама