Някой беше казал, че най-вкусни са най-неугледните на външен вид бисквити. Вероятно е имал предвид - неукрасени, без декорации и т.н., придаващи "търговски вид" способи. А може би е имал предвид точно тези бисквити - хрупкави отвън и с мека сърцевина, разливащи аромат на меласа, джинджифил и портокал.
Необходими продукти за около 40 броя бисквитки:
1 чаша ръжено брашно, около 100 гр
1 чаша пшенично пълнозърнесто брашно, 100 гр
1 1/4 ч.л. сода
1 с.л. смлян джинджифил
1 с.л. пресен настърган джинджифил
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. настъргано индийско орехче
щипка сол
3/4 чаша меко масло, около 120 гр
1 непълна чаша мека кафява захар, 80 гр
кората на 1 портокал, настъргана
1 ампула портокалова есенция
1 ампула ванилия
1/4 ч.ч. меласа, 40 гр
1 голямо яйце
около 5-6 с.л. кафява едра захар за овалване
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 170 С. Покрийте с хартия за печене две тави.
Разбийте заедно маслото, захарта, солта и содата за хляб на пухкав крем.
Добавете яйцето, а след това меласата. Разбийте и добавете портокаловата кора, настъргания джинджифил и отново разбийте добре за кратко.
Добавете пресятото брашно с подправките. Ще се получи не много твърдо и лепкаво тесто. Не добавяйте брашно, а поставете тестото за около половин час на студено.
Поставете захарта за овалване в дълбока купичка. С лъжичка гребвайте от тестото и с длани оформете топче, колкото орех или 15-20 грама. Оваляйте топчето в захарта Поставете ги в тавата, на разстояние едно от друго.
Печете бисквитките за 10-11 минути, ако искате да са хрупкави по краищата и меки отвътре. Ако пък искате да са изцяло хрупкави - от 12 до 14 минути.
Извадете от фурната и подръжте малко в тавата. Бисквитите са много меки. След 3-5 минути извадете и поставете на решетка за окончателно охлаждане.
Източник: vkusnosbety.blogspot.com