Вдъхновена от айвара, тази рецепта за дип от патладжан и червени чушки е определено нещо, което трябва да опитате.
Необходими продукти за дипа:
неутрално масло (като рапица)
1 среден патладжан
2 средни червени чушки
1/3 чаша кедрови ядки или нарязани сурови бадеми, плюс повече за гарнитура
2 с.л. червен винен оцет
1 с.л. екстра върджин зехтин, плюс още
1 1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. доматено пюре
1/4 ч.л. пушен червен пипер, плюс още за гарнитура
1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
1 скилидка чесън, настъргана (около 1/2 ч.л.)
нарязан пресен магданоз, за гарнитура
Вижте още: Този айвар по сръбска рецепта е хит в мрежата
Начин на приготвяне:
Загрейте грил тигана, предварително намазнен.
Направете няколко дупки в патладжана с помощта на нож. Печете, като обръщате от време на време, докато чушките се овъглят навсякъде, около 15 минути. Прехвърлете чушките в голяма купа, покрийте с найлоново фолио и оставете на пара за 10 минути. Междувременно продължете да печете патладжана, докато почернее напълно, още 10 до 15 минути.
Обелете чушките и патладжана. Изхвърлете ципите, стъблата, семената и всякакви натрупани сокове.
Сложете патладжана, чушките, кедровите ядки, оцета, зехтина, солта, доматеното пюре, пушения червен пипер, черния пипер и чесъна в кухненски робот или блендер. Пасирайте до гладкост, 3 до 4 минути.
Прехвърлете дипа в купа. Полейте със зехтин. Гарнирайте с магданоз, кедрови ядки и пушен червен пипер.