На Бъдни вечер, 24 декември, по традиция на масата се сервират само постни ястия, като сред тях задължително трябва да присъства содена питка, в която има паричка за здраве. Предлагаме ви една рецепта, която да приготвите за близките си.
Необходими продукти за содената питка:
3½ чаши универсално брашно, пресято
¾ чаена лъжичка сода за хляб
1 чаена лъжичка сол
1½ супени лъжици ябълков оцет
1½ чаши соево мляко
по желание: семена за поръсване
Вижте още: Пухкава питка с газирана вода
Начин на приготвяне:
Поставете хартия за печене в тава. Загрейте фурната до 200 градуса.
Сипете ябълковия оцет в купичка и налейте вътре соевото мляко. Оставете сместа настрана за няколко минути, за да се сгъсти и пресече, докато преминете към следващата стъпка.
В голяма купа смесете заедно брашното, содата за хляб, солта и, ако използвате, семената.
Разбъркайте мътеницата в сухите съставки, докато се смесят. Тестото ще бъде много лепкаво. Работейки бързо, извадете тестото върху набрашнена повърхност и го омесете само няколко пъти, за да оформите плътна топка. Поставете питката в тавата за печене. По желание предварително може да отделите малко тесто, за да декорирате и оформите кръст.
Печете 45 минути, докато питката стане златистокафява.