Чуден десерт за хора с глутенова непоносимост


Чуден десерт за хора с глутенова непоносимост
Снимка: iStock

В последните години глутенът някак си попадна в списъка с храни, които трябва да избягваме, но защо? Все повече хора започнаха да откриват, че страдат от глутенова непоносимост, а при това състояние напълно трябва да се изключи приемът на глутен от диетата, за се чувстват по-добре както физически, така и психически.

Какво е глутен?

Глутенът представлява група от протеини, които се съдържат главно в пшеницата, ечемикът и ръжта. Той е свързващото вещество, което помага на храни като хляба, пастата и зърнените да запазят формата си. Можем да гледаме на него като на лепило.

Как глутенът се отразява на тялото?

Глутен

Влиянието на глутена зависи от това дали имаме непоносимост към него, или не. За всички ни обаче процесът на разграждането му от храносмилателната система е един и същ: в тялото той се разгражда на различни части. Компонентът глиадин е този, който не се усвоява от хората и причинява проблеми на онези с чувствителност към глутен. Глиадинът обаче не представлява проблем за онези, които нямат непоносимост, защото те просто го изхвърлят от организма с фекалиите.

Дали страдате от непоносимост към глутен, или просто сте решили, че без него се чувствате по-добре, днес ще разберете как да си направите най-вкусото безглутеново брауни за нула време.

Рецепта за лимоново брауни без глутен

Лимонов сладкиш

Продукти:

  • 250 грама захар
  • 2 лимонови кори
  • 170 грама разтопено масло (не трябва да е горещо)
  • 2 големи яйца
  • 2 жълтъка
  • 1 пакетче ванилия
  • 45 гр. лимонов сок (изстискан)
  • 150 грама безглутеново брашно (можете да го намерите почти навсякъде)
  • половин чаена лъжица сгъстител (нишесте, ксантанова гума)
  • щипка сол

Продукти за заливката:

  • 120 грама пудра захар
  • 55 грама крема сирене
  • 10 грама лимонов сок
  • кората от половин лимон
  • 1 пакетче ванилия

Приготвяне:

Смесете захарта и лимоновата кора в купа, добавете към тях маслото, яйцата, жълтъците, ванилията и бъркайте до получаване на хомогенна смес. Накрая към сместа прибавете лимоновия сок и разбъркайте отново.

В отделна купа се смесват брашното, солта и сгъстителят, а след това се прибавят към мократа смес, която забъркахме по-рано. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути или до готовност.

През това време се приготвя крема, като всички съставки се разбиват с помощта на миксер - много е просто!

След като изкарате браунито от фурната, го изчакайте да се охлади напълно и чак тогава намажете крема отгоре и го оставете настрана за около 1 час преди да сервирате десерта.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама