Една интересна рецепта за новогодишната трапеза от приятелите ни vremezagotvene.bg.
Необходими продукти:
150 мл олио
12-15 зърна зелен пипер
1 ч. л. едрозърнест лют червен пипер
1 суха чушка
1 суха люта чушка
2-3 ч. л. сол
клончета суха чубрица
400 гр едросмляна сурова наденица или суров суджук
3 бр. пилешки пържоли от бутче
2 бр. свински вратни пържоли
500 гр телешка плешка
глава чесън
100 мл бяло вино
за гъбите
500 гр големи гъби
сол
черен пипер
250 гр кайма
листо джоджен
200 гр бекон
за зелето
100 мл олио
1 с. л. червен пипер
100 мл бяло вино
1 глава лук
1 суха люта чушка
2 дафинови листа
2 средно големи глави кисело зеле
200 мл вода
Начин на приготвяне:
Сложете тиган на котлона. Запечете на сухо зеления пипер. В хаванче счукайте пипера, дафиновия лист, сухите чушки, 2 скилидки чесън, зеления пипер, лютия пипер, солта, чубрицата. Прехвърлете всичко в голяма купа, налейте 150 мл олио. Пуснете в маринатата месото за 10 мин.
Нарежете зелето. Загрейте голям тиган със 100 мл олио, 1 с.л. червен пипер и ½ чаша бяло вино. Добавете нарязания лук, дафиновия лист и зелето. Налейте 200 мл вода, захлупете и оставете да се задушава 10 мин, на слаб огън.
Почистете гъбите от пънчетата. Обърнете ги с отвора нагоре и ги овкусете със сол, черен пипер и малко чесън. Сложете по малко от каймата, листенце джоджен и парче бекон върху всяка гъба.
Сложете тиган да загрява, сипете малко от маслената марината. Запържете най-напред наденицата и нарязаните пънчета от гъбите.
Изсипете половината зеле на дъното на глинен съд. Върху него подредете в кръг наденицата, сипете и пънчетата.
В освободения тиган запържете телешкото. Подредете го в глинения съд. Изсипете останалото зеле, добавете скилидки необелен чесън отстрани.
Запържете пилешкото и свинското. Подредете ги върху зелето. Налейте останалото вино и 200 мл вода. Запържете леко напълнените гъби, подредете ги най-отгоре. Залейте с мазнината, пуснете няколко клончета чубрица, завийте с алуминиево фолио. Печете около 1 час на 200 С.