Обичаме да похапваме чийзкейк - сладък, солен... Днес ще ви представим една вкусна рецепта, която включва сьомга.
Необходими продукти:
за блата:
200 г солени крекери
100 г стопено масло
2 стръка прясна мащерка
за крема:
300 г крема сирене
200 г прясна сьомга
200 г пушена сьомга
връзка пресен лук (или див лук)
връзка копър
шепа каперси
кората от 1 лайм
сокът от половин лайм
черен пипер
1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Сложете в блендер крекерите и стопеното масло, поръсете с листенца мащерка и пасирайте, докато получите маслени трохи. Изсипете ги на дъното на форма за торта или в ринг, поставен върху поднос и заравнете с ръце. Притиснете, без да натъпквате прекалено силно. Приберете в хладилник да стегне леко, докато приготвите плънката.
Поръсете прясното филе от сьомга с черен пипер и сол, увийте го във фолио или пергамент и го изпечете за 20 минути на загрята на 200 градуса фурна. Охладете го и го накъсайте на малки парченца в купа. Нарежете на малки парченца и пушената сьомга и добавете и нея. Сложете крема сиренето в купата и добавете ситно нарязани пресен лук, каперси и копър. Настържете кората от лайм и изцедете сока от половин лайм. Подправете с черен пипер и налейте струя зехтин. Разбъркайте всичко много добре и разпределете сместа върху основата на чийзкейка. Заравнете и украсете по желание с розички от пушена сьомга, ситно нарязан копър и кора от лайм. Охладете го за няколко часа преди консумация.
Източник: vkusnoteka.bg