Вкусът на чийзкейка е вълшебен - ароматен, бисквитено-маслен блат, нежен чийз крем от крема сирене и извара, сочни ябълки и хрупкав щросел с овесени ядки. Комбинация от текстури и вкусове.Десертът може да бъде приготвян целогодишно, тъй като ябълки има на пазара през цялата година.
Необходими продукти:
За блата
2 пакета бисквити за чийзкейк
125 г меко масло
3 с.л. смлени орехи
За крема
350 г крема сирене
100 г извара
3/4 ч.ч. захар
1 ванилия
3 яйца
За ябълковия топинг
3 големи ябълки
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
3 с.л. захар
За хрупкавия щросел
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. фини овесени ядки
100 г студено масло
Начин на приготвяне:
Стопете маслото в малка касерола. Смелете в блендер бисквитите за чийзкейк и добавете стопеното масло. Пасирайте до маслени трохи. Покрийте правоъгълна тава с размер 20:30 с хартия за печене и разпределете бисквитените трохи на дъното. Заравнете добре, без да натъпквате прекалено силно. Охладете в хладилник, докато приготвите крема.
В купа разбийте с миксер крема сиренето, заедно с изварата и захарта. Добавете ванилията и яйцата и смесете добре. Излейте крема върху бисквитената основа и печете чийзкейка в загрята фурна около 40 минути.
През това време измийте, обелете и нарежете ябълките на кубченца. Поставете ги в тиган. Добавете захарта и останалите подправки, налейте 1 ч.ч. вода и кипнете. Гответе ябълките, докато течността се изпари и добият консистенция на сладко от ябълки. Охладете сместа.
В друга купа сложете всички съставки за щросела - захар, брашно, овесени ядки и накрая нарежете с нож на малки парченца студеното масло. С чисти ръце претрийте всички съставки, докато получите маслени трохи.
Извадете чийзкейка. Усилете фурната на 200 градуса. Внимателно разпределете отгоре ябълките, след което поръсете с хрупкавия щросел. Върнете чийзкейка във фурната и допечете за още 15-20 минути, до златисто. Охладете добре.
Източник: vkusnoteka.bg