Ако обичате миди, трябва да си приготвите тази рецепта от нашата приятелка Polka dot kitchen.
Необходими продукти за 3-4 порции:
1 кг миди
2 средни глави червен лук, наситнени
1 червена чушка, на кубчета
5 сушени домата
100 мл бяло вино
3-4 с.л. соев сос
2 с.л. масло
Сушен риган
Начин на приготвяне:
Почистете мидите: сложете ги в голяма купа под течаща вода и под струя почистете мида по мида повърхността на черупките, както и премахнете с леко издърпващо движение в посока острия връх на мидата "брадата" – зелено-кафявите нишки, излизащи измежду черупката. Можете, ако имате време, да ги оставите за 15-на минути в чиста вода, за да се почистят от пясък, ако има задържан такъв. Важно е да се почистят добре, за да не предизвикат стомашен проблем.
Нарежете зеленчуците: лука, чушките и сушените домати (аз последните ги оставих цели, но може и да ги накълцате).
В дълбока тенджера (към която имате капак) на средно-висока температура разтопете маслото, добавете лука и чушките. Когато се задушат, добавете сушените домати (+ може да сложите и малко от мазнината, в която са били – около 1-2 с.л.) и задушете за още 2-3 минути, за да си пуснат аромата.
Добавете виното, соевия сос и ригана, изсипете всички миди и затворете под капак. След 4-5 минути, когато отворите, мидите трябва да са отворили черупките си и да са порозовели. Ако все още не са готови, оставете ги за още 1-2 минути.
Вземете лъжица и разбъркайте добре мидите, така че да се покрият от ароматния сос. Сервирайте с дълбока лъжица и хубав хрупкав хляб.