През лятото много хора обичат да си похапват миди. Ако сте сред тях, ето как да си ги приготвите в домашни условия.
Необходими продукти за мидите:
2 кг черноморски миди
2 чаши сухо бяло вино
4 глави лук, нарязани на ситно
4 скилидки чесън, нарязани на ситно
½ чаена лъжичка сол
⅓ чаша смесени пресни билки, като магданоз, копър, босилек, нарязани
6 супени лъжици масло, нарязани на парчета
Вижте още: Паста с пресни миди и пикантен доматен сос
Начин на приготвяне:
Изплакнете и изтъркайте мидите под студена течаща вода. С помощта на пръстите си или ножа отстранете брадите (връзките, които висят от черупките на мидите) и ги изхвърлете.
В голяма тенджера, поставена на среден огън, смесете вино, лук, чесън и сол. Оставете да къкри 5 минути. Добавете мидите.
Покрийте и увеличете топлината до висока степен. Гответе, докато всички миди се отворят, около 5 минути. Разбъркайте с билки и масло. Свалете от огъня. Разпределете мидите и бульона в четири купи. Сервирайте веднага.