Дробът по селски е богато и вкусно ястие, с много зеленчуци и ароматни подправки в синхрон с класическия български вкус.
Необходими продукти:
500 грама черен дроб
4 глави лук
3 печени чушки
2 моркова
500 грама домати
250 грама гъби
1/2 чаена червено вино
5 скилидки чесън
1 чаена лъжица червен пипер
4 зърна бахар
4 броя дафинов лист
1/2 чаена лъжица чубрица
2 супени лъжици брашно
200 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
Може да ползвате както свински, така и телешки или агнешки черен дроб. Най-добре е да ползвате дроб, който не е бил замразяван и да го накиснете предварително в прясното мляко. Ако нямате добре може да прескочите тази стъпка и да го измиете много добре. Почистете морковите и ги настържете, лука почистете и нарежете на ситно, почистете и чесъна. В голям тиган или тенджера загрейте 1/2 чаена чаша олио, след което добавете нарязаните лук и моркови.
След като зеленчуците омекнат, отцеждате добре дроба, режете го на парчета с дебелина около пръст, овалвате всяко парче дроб в брашно и ги добавете към зеленчуците. Запържвате за няколко минути.
Добавяте нарязаните на едри парчета гъби и печените чушки и запържвате за 2-3 минути, след което добавяте всички подправки и 1 чаена лъжица сол и добре разбърквате. Добавяте виното и нарязаните на ситно домати и оставяте дробът по селски да поври на тих огън, като периодично разбърквате.
Източник: supichka.com