Масала означава смес от подправки. С тази индийска комбинация от подправки се приготвя и невероятно ароматния, енергизиращ и изключително полезен чай Масала, известен още като хималайски чай. Тъй като се приготвя с мляко чаят Масала е и много засищащ. Хималайският чай е много вкусен и сгряващ, чудесна напитка, с която може да замените всяка чаша кафе или чай.
Необходими продукти:
30 грама кардамон
30 грама канела
30 грама карамфил на пръчки
5 зърна черен пипер
20 грама джинджифил
50 грама пресен черен чай
1 литър прясно мляко
200 грама мед или кафява захар
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за хималайски чай Масала е подготовката на сместа от подправки Масала. За целта отделете семенцата на кардамона и заедно с другите подправки на зрънца счукайте в хаванче, като е най-лесно това става в метално хаванче. Канелените пръчици начупете на парченца. Джинджифилът настържете, или нарежете на ситно.
В голяма тенджера сложете 2,5 литра вода и добавете всички подправки, поставяте капака. Сложете тенджерата на котлона и след като заври оставете да поври 4-5 минути. След това свалете тенджерата от огъня и добавете черния чай. Чаят трябва да се запари за няколко минути, след което се прецежда.
Връщате чая на котлона, добавяте прясното мляко и меда/захарта и разбъркайте, за да се разтопи.
Източник: supichka.com