В днешната рецепта няма никаква философия, сложни процеси, втасване, премесване и така нататък. Резултатът обаче ще ви очарова.
Необходими продукти:
4 яйца
200 гр кисело мляко + 1 ч.л. сода бикарбонат
150 гр царевично брашно
150 гр оризово брашно
50 гр царевица от буркан (или консерва)
50 гр. сурово белено слънчогледово семе
3-4 с.л. микс семена по избор (сусамово, маково, ленено)
щипка хималайска сол
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 160 градуса.
Разбийте яйцата. Разбъркайте содата с киселото мляко. Добавете към яйцата.
Пресейте брашното. Добавете към горните продукти. С помощта на кухненски робот или на ръка разбъркайте добре горната смес с всички останали продукти до пълна хомогенност.
Изсипете сместа за хляба във форма за печене (най-успешно се получава в силиконова) и печете 45 минути с вентилатор. От време на време отваряйте вратата за кратко, за да излезе влагата. Изключете фурната и оставете хляба вътре за още 15 минути. Ако фурната ви е твърде силна – следете хляба и го покрийте с парче хартия за печене, за да не изгори горната част.
Охладете напълно и чак тогава нарежете хляба.
* Текстурата на готовия хляб е доста сочна заради наличието на "мократа” царевица. Това не значи, че хлябът е глетав или недопечен и няма как да бъде избегнато. Ако предпочитате по-суха и хрупкава сърцевина – пропуснете царевицата или сложете по-малко количество.
Източник: foodieboulevard.com