Дали като брънч, или просто като обикновена закуска, пълненото с яйца авокадо е една страхотна опция за онези отт вас, които искат да започнат деня си по най-добрия начин. Здравословната закуска е балансираната, което означава, че трябва да съдържа всички необходими на тялото нутриенти – мазнини, въглехидрати, протеин и витамини.
Вижте още: Закуска за 10 минути: Тортила с яйчен пълнеж, шунка и сирене
Авокадото е богато на полезни мазнини, витамин К и витамин Ц. Яйцата пък от своя страна са перфектния източник на протеин и натрий, който е особено важен за фукцията на мускулите и за предаване на нервните импулси в организма. Така че определено нямате оправдание да не приготвите тази високопротеинова закуска за цялото семейството, а хубавото е, че няма да ви отнеме повече от 15 минути.
Рецепта за „авокадови яйца“
Необходими продукти (за 2 порции):
- 2 големи авокада
- 2 големи или 4 малки яйца
- 2 супени лъжички заквасена сметана
- 2-3 чери доматчета
- 20 гр. кашкавал
- сол, черен пипер и чили на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Разрежете авокадото наполовина и изгребете по една супена лъжица от вътрешността на всяка половина.
- Смесете вътрешността на авокадото, яйцата и заквасената сметана в купа и разбъркайте добре.
- Сложете авокадата в тавичка, като те трябва да са застопорени, за да не се изсипе сместа в тавата.
- Изсипете готовата смес в коричките на авокадото, посолете, наредете доматчетата отгоре и поръсете с кашкавала.
- Печете до готовност и сервирайте с малко чили отгоре.