Хрупкав блат от пълнозърнесто брашно, вкусен крем и невероятен аромат на боровинки. Ако искате по-фин и изискан пай, използвайте традиционното тесто от пшенично бяло брашно.
Необходими продукти:
за блата:
3/4 ч.ч. овесени ядки, смлени в блендера (може да използвате и фини овесени ядки)
1 1/2 ч.ч. ръжено брашно
1/2 ч.ч. пшенично пълнозърнесто брашно
250 гр краве масло, нарязано на кубчета
5-6 с.л. студена вода
за крема:
50 г масло
1 ампула ванилия
500 г извара
100 мл млеча сметана
1/2 кутийка крем дулче де лече (има го в хранителните магазини)
500 гр черен шоколад
за отгоре:
около 400 гр пресни боровинки
Начин на приготвяне:
Поставете сместа от брашната и маслото в блендер, докато се оформят трохи като галета. Бързо омесете с водата. Може да се наложи по-малко или повече вода, в зависимост от използваните брашна. Трябва да се оформи компактна топка тесто. Разточете го върху набрашнена повърхност.
Сложете тестото по формата (с подвижно дъно и затягащ се ринг), предварително намазана с масло и облепена с хартия за печене.
Сложете формата в хладилника и подгответе пълнежа.
Поставете изварата в купа и разбийте, най-добре с пасатора, докато се получи копринено гладка смес, без следа от зърниста структура. Дабавете 1/2 кутийка дулче де лече. Разбийте отново. Добавете маслото и ванилията Поставете в хладилника, докато печете кората на пая.
Сложете добре охладената кора в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете около 30 минути или докато порозовее. Ако е необходимо, в началото набучете с вилица тук там, за да не се надига неравномерно. Друг признак за изпечено тесто е, когато леко се е отделило от стените на формата, в случая от хартията.
Извадете и оставете да се охлади напълно върху решетка, без да вадите от формата. Тъй като този блат е трошлив заради брашната, го стабилизираме с черен шоколад. Всъщност шоколадът не е само за укрепване на блата, а и за изолиране от влажния крем. Така блатът си остава приятно хрупкав. Шоколадът придава много приятен вкус на сладкиша.
Разтопете шоколада в купа на водна баня. Нанесете по вътрешността на кората, най-добре със сладкарска четка. Оставете да изстине напълно,може и в хладилник.
Освободете от формата и премахнете хартията. Напълнете пая с крема и поръсете отгоре с пресни боровинки.
Източник: vkusnosbety.blogspot.com