Традиционна боб яхния, в която добавяме и малко спанак. Особено подходяща за тези, които обожават боб, но за сметка на това не са големи фенове на спанака. А всички знаем, че спанакът е особено полезен и трябва по-често да го включваме в менюто си.
Необходими продукти:
300 грама боб
150 грама замразен спанак
1 морков
1 настърган домат
2 с.л. сушени зеленчуци – микс
1 с.л. червен пипер
1 с.л. брашно
2 с.л сух джоджен
2 с.л. олио
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва във вода за една нощ. После завира в тенджера и след като заври, водата се сменя. Оставя се да се вари до готовност (различните сортове и видове боб се варят между 40 минути и 2 часа) – пробвайте по едно зърно дали е сварен.
Нарязаният на ситно лук се задушава заедно с моркова в сгорещеното олио. Прибавя се червеният пипер, брашното и се запържват леко. Добавя се черен пипер и настъргания домат. Разбърква се интензивно и сместа се прибавя към вече сварения боб. Едва тогава се слага солта, заедно със сушените зеленчуци и размразения спанак. Оставя се да къкри около 15 минути.
Източник: merudia.bg