Едни любими от детството ми бисквитки - топящи се в устата, лесни за правене, забавни и за децата. Приличат досущ на истински гъбки.
Необходими продукти:
100 гр краве масло на стайна температура
1 чаена чаша захар
2 яйца на стайна температура
1 ампула ванилия
3 чаени чаши царевично нишесте
1 чаена чаша брашно
2 ч.л. бакпулвер
4 супени лъжици какао
бутилка с тясно гърло или капачка с малък диаметър-около 1 см
Начин на правене:
Загрейте фурната до 170 С с обдухване или 190 С без.
Разбийте на крем захарта с маслото, добавете 1 по едно яйцата, като продължавате да разбивате. Добавете царевичното нишесте, като разбърквате с вилица и после с ръце. Постепенно добавете пресятите заедно брашно и бакпулвер. Омесете тесто. Оставете да престои в продължение на 10 минути.
Направете с ръце топчета с големина на средно голям орех. Ето тук могат да се включат децата. Поставете в тавата за печене лист хартия и наредете топчиците върху нея. Оставете около 1,5-2 см разстояние между тях.
Поставете какаото в малка купа. В чашка налейте малко вода. Потапяйте измитата предварително капачка или гърлото на бутилката във водата и после в какаото. Натиснете ръба на бутилката или капачката във всяка тестената топка, за да оформите пънчетата на гъбките. На 2-3 гъбки измивайте бутилката и продължете пак да потапяте във водата и после в какаото, докато оформите всички гъбки. Това също е забавно за децата.
Печете 15-20 минути. Подредете ги върху решетка охладете.
Насладете се на тези крехки и весели бисквитки.
Източник: vkusnosbety.blogspot.com