Напоследък много популярна е безглутеновата диета, която изключва яденето на повечето хлябове, зърнени закуски, бисквити, кексове и други храни, съдържащи въглехидрати. Ако и вие сте привърженици на този тип хранене, днес ще ви покажем един вкусен чийзкейк, в който няма глутен.
Необходими продукти:
за блата:
1/2 ч ч лешници, накиснати за 12 часа
1/2 ч ч бадеми, накиснати за 12 часа
2 с. л. сурово какао
2 с. л. кокосово масло (може краве масло)
1 ч. ч. бели фурми
за крема:
250 гр Маскарпоне
250 гр Рикота
захар на вкус
1 ч. л. ванилия
1 желатин
Начин на приготвяне:
В купата на робота първо се слагат отцедените ядки и се смилат. Добавят се останалите продукти и се смила до получаването на тесто.
Разстила се в леко намаслена форма за торта с диаметър 16-18 см., с борд отстрани. Слага се в хладилника да стегне.
Маскарпонето и Рикотата се смесват със захарта и се разбъркват до разтварянето й. Добавя се ванилията.
Желатинът се приготвя според указанието на опаковката и се добавя към сирената. Разбърква се добре и сместа се изсипва в охладения ядков блат.
Слага се в хладилника да стегне, докато се втвърди желатинът.
Източник: hihonas.blogspot.com