Поничките са любими на всички, но приготвянето им не е никак лесно. С тази рецепта ще ги направите бързо и здравословно, без пържене.
Необходими продукти за понички:
40 грама прясна мая
900 грама остро брашно + около 100 грама меко брашно за месене и оформяне
4 бр. яйца
300 мл кисело мляко
200 мл вода
150 грама захар + около 150 за поръсване на поничките
150 грама масло + 100 грама за замазка
Вижте още: Традиционна шведска бадемова торта
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в хладка вода и добавете една лъжица захар. В купа за бъркане се изсипват брашното, киселото мляко, яйцата, останалата захар, разтопеното масло и престоялата за няколко минути мая. Размесете тестото, така че да е меко и лепкаво, след което го оставете да престои един час, за да удвои обема си.
Когато тестото е втасало, поръсете работната повърхност с меко брашно, разклатете тестото и го омесете внимателно и бавно. Отново поръсете повърхността и тестото с брашно, след което го разточете с точилка с дебелина от 1 до 1,5 см. С чаша извадете поничките от тестото и ги наредете в тава, която сте намазали с масло. Не забравяйте да оставите разстояние между поничките, тъй като те ще нараснат много.
Загрейте фурната на 180 градуса и печете до светлокафяв цвят. Докато се пекат, разтопете останалото масло и щом ги извадите от фурната, намажете поничките и ги оваляйте в пудра захар.