Бавно печено агнешко с чесън, което се топи в устата


Бавно печено агнешко с чесън, което се топи в устата
Снимка: iStock

Наближава Великден и ви предлагаме една рецепта за крехко агнешко месо, печено на бавен огън. Поднесете на празничната трапеза или без повод.

Необходими продукти за бавно печеното агнешко:

1 агнешка плешка с кост, около 2-3 кг

6 скилидки чесън, смлени

2 супени лъжици пресни листа от розмарин, нарязани

2 супени лъжици зехтин

1 супена лъжица дижонска горчица

1 супена лъжица балсамов оцет

1 супена лъжица мед

Сол и черен пипер на вкус

резенчета лимон, за сервиране

стръкчета пресен розмарин, за украса

Вижте още: 3 трика за крехко агнешко месо

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 160°C.

В малка купа смесете смлян чесън, нарязан розмарин, зехтин, дижонска горчица, балсамов оцет и мед. Разбъркайте добре, за да създадете марината.

Поставете агнешката плешка в тава за печене. Овкусете обилно със сол и черен пипер.

Разтрийте маринатата върху цялата агнешка плешка, като се уверите, че е равномерно покрита.

Покрийте тавата за печене с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна за 3-4 часа, или докато агнешкото омекне и се отлепи от костите.

Отстранете фолиото през последните 30 минути от готвенето, за да може агнешкото да покафенее. След като е готово, извадете го от фурната и го оставете да почине 10-15 минути, преди да го нарежете.

Сервирайте бавно печена агнешка плешка с чесън и розмарин с резенчета лимон и гарнирайте със стръкчета пресен розмарин.

Вижте още: За да изберете крехко и сочно агнешко, обърнете внимание на това

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама