Характерното за тази баница е, че не става пухкава и висока, а ниска, но пък сочна и много, много вкусна. Казвам вариация, защото и тази баница има много варианти. Можете да я срещнете приготвена без сирене, може да е направена едновременно с кисело и с прясно мляко или пък само с едно от двете.
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
около 250 гр сирене
4-5 яйца
около 100 гр масло
около 6-7 с.л. олио
около 300 мл прясно мляко
1-2 щипки сол
Начин на приготвяне:
Намажете голяма тава с олио по дъното и стените.
Натрошете сиренето. Разтопете маслото и го смесете с олиото.
Вземете една кора за баница, поръсете я с малко масло (не прекалявайте, защото ще добавяте още), после с натрошено сирене. Сложете върху нея друга кора. Наберете с пръсти двете кори, като хармоника и така набрани ги сложете в тавата. Процедирайте по същия начин с останалите кори, докато не запълните тавата.
Нарежете баницата на парчета. Загрейте на котлона маслото, което ви е останало от ръсенето на корите и "попарете" с маслото по срезовете, както и по краищата при стените на тавата.
Пъхнете тавата в предварително загрятата до 190-200 градуса фурна. Запечете докато корите леко се зачервят ("порозовеят"). Извадете тавата от фурната.
В купа смесете разбитите леко с вилица яйца и прясното мляко, прибавете и солта и разбъркайте добре. Залейте баницата равномерно с яйчената смес. Оставете я за 5 минути да постои, за да попие добре. После я върнете във фурната и печете на средна скара, до готовност. Колко точно, зависи от фурната ви и от това доколко препечена обичате - повече или по-малко.
След като е готова и я извадите от фурната, покрийте с кърпа за 5 минутки.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com