Прекрасен десерт – чудесен вкус, прекрасна визия и не е труден за изпълнение.
Необходими продукти:
За тестото:
130 гр брашно
40 гр пудра захар
125 гр студено масло
щипка сол
30 мл ледена вода
За бадемовия пълнеж:
170 гр ситно смлени сурови бадеми
115 гр пудра захар
75 гр. меко масло,
2 яйца (размер "М")
щипка сол
1/2 ч.л. бадемова есенция (или 2 ч.л. бадемов ликьор)
За гарниране отгоре:
5-7 смокини (броя зависи от размера им)
пудра захар
Начин на приготвяне:
Тестото:
Намаслете дъното и стените на тартената форма.
Сложете в кухненски робот студеното масло нарязано на парченца, пресятото брашно, солта и пудрата захар. Миксирайте продуктите докато станат на "трохи". Тогава наведнъж изсипете ледената вода и миксирайте докато сместа започне да се събира.
Изсипете тестото върху набрашнена повърхност, оформете го като плосък диск, увийте го във фолио за съхранение и го сложете във фризера за около 15-тина минути да стегне добре.
Извадете го от фризера, разгърнете фолиото, като оставите тестото да лежи върху него. Отгоре го покрийте с още един слой фолио и разточете с точилка тестото през фолиото на кръг с диаметър по-голям от този на формата. Работете бързо, защото ако тестото се стопли, то омеква и става трудно да се работи с него. Внимателно покрийте тартата с тестото и отстранете излишното по края. Приберете тартата във фризера, докато приготвите пълнежа.
Пълнежът:
Измийте смокините и ги срежете на половинки.
Смелете бадемите в блендера на много ситно. Прибавете при тях захарта, яйцата, мекото масл, щипка сол и бадемовата есенция (или ликьор). Миксирайте всички съставки на гъста паста.
Изсипете пастата в тартата върху тестото и загладете.
Подредете върху бадемовия пълнеж половинките смокини със среза нагоре.
Печете тартата в предварително загрята до 190 С фурна около 30 минути или докато сладкишът стане отгоре златистокафяв, а смокините – запечени и сочни.
След като сладкишът изстине, се поръсва с пудра захар.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg