Сезонът на крушите е от края на септември до януари, така че този сладкиш наистина е перфектен през по-студените месеци, а бадемовата есенция ще накара къщата ви да ухае невероятно, докато се пече във фурната.
Тази рецепта изисква само 25 минути време за подготовка и съчетава пресни круши с ароматни бадеми за един перфектен коледен десерт.
Сервирайте го топъл с топка ванилов сладолед
Необходими продукти за коледен кейк с круши и бадеми:
225 г масло
250 г пудра захар
3 средно големи яйца, леко разбити
125 г брашно, пресято
няколко капки бадемова есенция
75 г смлени бадеми за заливката
2 средни круши
2 с.л. кафява захар
15 г люспи на бадеми
Вижте още: БЕЗ брашно: Бруни с тиква и шоколад
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180°C (160°C с вентилатор). Застелете основата и стените кръгла форма за печене за с готварска хартия. За да направите кейка, разбийте заедно маслото и пудрата захар в голяма купа с ръчна бъркалка, докато стане бяла и кремообразна. Постепенно добавете яйцата, като разбърквате добре след всяко добавяне. Разбийте и бадемовата есенция.
С помощта на голяма метална лъжица прибавете брашното и смлените бадеми. Разбъркайте сместа и я сложете в подготвената форма и заравнете повърхността. Пече се 20 минути.
През това време обелете, разполовете и почистете крушите. Нарежете половинките по дължина на филийки с дебелина 5 мм.
След 20 минути, внимателно извадете от фурната сладкиша. Наредете отгоре нарязаните круши и поръсете със захарта. Върху захарта поръсете с люспите от бадеми. Върнете във фурната за още 40 минути. Оставете сладкиша да се охлади във формата за 10 минути, след което извадете от формата и прехвърлете върху решетка.