Ароматен есенен кекс с дюли


Ароматен есенен кекс с дюли
Снимка: iStock

В сезона на пресните дюли ви предлагаме да си направите този ароматен кекс. Идеален е за следобедно кафе, а защо не и за закуска.

Необходими продукти за кекс с дюли:

за пошираните дюли

700 г дюли, обелени, почистени от сърцевината и нарязани на филийки

¼ чаша кафява захар

¼ чаша захар (гранулирана)

¼ чаена лъжичка сол

1 лимон, настърганата кора + изцеден сок

1 пръчка канела

6 шушулки кардамон

2 шушулки звездовиден анасон

2 супени лъжици ванилов екстракт

за тестото

2 чаши универсално брашно

2 чаени лъжички бакпулвер

½ чаена лъжичка сода за хляб

1 чаена лъжичка сол

⅛ чаена лъжичка смлян кардамон

½ чаена лъжичка смляна канела

3 големи яйца

1 чаша заквасена сметана

¾ чаша неутрално олио (като масло от рапица или растително олио), плюс повече за омазняване

2 супени лъжици ванилов екстракт

Вижте още: Невероятно пухкав кекс с кисело мляко без брашно

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера смесете дюлите, кафявата захар, гранулираната захар, солта, лимоновата кора, карамфила, пръчката канела, шушулките кардамон, звездния анасон, екстракта от ванилия и 2 чаши вода. Оставете да заври, след това намалете до слаб огън, за да къкри, като разбърквате от време на време, докато плодовете омекнат, 60–90 минути. Прецедете плодовете и ги оставете настрана да изстинат.

Загрейте фурната до 180 градуса с решетка в центъра.

Намажете форма за кекс с масло.

Разбийте заедно брашното, бакпулвера, содата, солта, кардамона и канелата в средна купа. С помощта на електрически миксер разбийте заедно яйцата, заквасената сметана, олиото, лимоновия сок и ванилията в отделна голяма купа.  Постепенно разбъркайте със сухите съставки, докато се смесят.

Разпределете пошираните резени дюля на равномерен слой на дъното на подготвената тава.  Внимателно изсипете кексовото тесто върху дюлите.

Печете във фурната на централната решетка, докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста, около 45 минути.

Извадете кекса от фурната и охладете за около 20 минути. Обърнете върху чиния за сервиране и завършете охлаждането на стайна температура преди сервиране.

Сервирайте с бита сметана или ванилов сладолед, ако желаете.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама