Английски коледен кейк


Английски коледен кейк

Невероятно ароматен, с дълго оставащ вкус коледен кекс.

Необходими продукти:

450 грама големи черни стафиди

175 грама големи жълти стафиди

175 грама тъмни дребни стафиди

50 грама захаросани череши, ако са били в сироп, се отцеждат добре и се нарязват

50 грама смесени захаросани кори от портокал и лимон. Вече и в България ги има в големите вериги магазини. Може да се използват кори от сладко, но трябва се се измият, подсушат и ситно да се нарежат

50 грама сушени сливи и кайсии, нарязани на дребно

3 супени лъжици бренди или уиски, плюс допълнително за "напояване"

225 грама брашно

½ чаена лъжичка сол

¼ равна чаена лъжичка прясно настъргано индийско орех

225 грама неосолено масло

225 грама мека кафява захар, аз използвам от няколко години Мусковадо

4 големи яйца

50 грама бадеми, нарязани на ситно, може и да не са бланширани

1 с.л. меласа или златен сироп

настъргана кора на 1 лимон и настърганата кора на 1 портокал

Начин на приготвяне:

Преди да мажете формата, трябва да накиснете от предната нощ или поне 8-10 часа всички плодове и кори в брендито/уискито. Покривате съда и оставате на хладно.

 

На следващия ден предварително загрявате на фурната до 140 ° C .

Пресейте брашното, солта, бакпулвера и подправките в голяма купа.

В отделна голяма купа, разбийте маслото и захарта заедно, докато побелее и стане пухкава смес. Добавете меласата. Започнете да добавяте яйцата едно по едно, като след поемането на всяко яйце, добавяте по лъжица от брашното.

Добавете внимателно останалата част от сухата смес. Стремите се да се запази въздухът в тестото. На няколко пъти добавете плодовете, ядките и накрая настърганите кори от лимон и портокал.

С помощта на силиконова шпатула изсипете тестото в подготвената форма (намазва се добре с масло и се облицова с хартия за печене, отново се намазва и отново с хартия). Загладете с обратното на лъжица. Накрая покрийте с двойна кухненска хартия отгоре и сложете да се пече

Печете тортата на най-ниската позиция на фурната за 4 ½ -4 ¾ часа. Във всички случаи на решетка. Може да се на ложи да се пече още ½ - ¾ час по-дълго, но не е необходимо да го гледате непрекъснато, а и кейкът напомня за себе си със страхотния си аромат. Пробвайте с дълъг бамбуков шиш за готовност.

Охладете отначало във формата, след това го извадете за окончателно охлаждане върху решетка, полейте го внимателно с няколко лъжици бренди/уиски. Увийте го в кухненска хартия и го затворете в кутия, предварително много добре измита и изсушена. Затворете кутията и оставете на хладно. След 7-8 дена полейте отново с 5-6 лъжици лъжици.

Източник: vkusnosbety.blogspot.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама