7 типични турски храни, които задължително трябва да опитате


7 типични турски храни, които задължително трябва да опитате
Снимка: iStock

Повечето от нас добре знаят, че Турция е известна с вкусната си храна – като започнем от кебапа, та стигнем чак до локума и баклавата. Тези ястия, разбира се, са добре познати на всички нас, но южната ни съседка крие хиляди други специалитети, които определено всеки човек трябва да вкуси поне веднъж през живота си. Ако скоро ви предстои пътуване до една от най-добрите кулинарни дестинации, ето кои храни задължително трябва да пробвате.

Турските специалитети, които трябва да опитате

Турски дюнер

Дюнер

Първото ни предложение може да ви се струва много банално, но ако пътувате до Турция, задължително трябва да опитате техния дюнер, защото той няма нищо общо с нашия. Там той се сервира без сос, за да можете да усетите истинския вкус на месото, което е или телешко, или агнешко. Любопитен факт е, че турците не слагат мазнина на питката, каквато е практиката у нас, а резултът от всичко това е, че дюнерът е много по-лек и със сигурност няма да ви стане тежко от него.

Цигарени бюреци

Банички

Тези малки пържени банички определено трябва да се пробват. Ако сте от любителите на родната баница, турските пурички ще ви се харесат, а вероятността да преядете с тях никак не е малка, защото са великолепни. Сервират се както с традиционната плънка от сирене и яйце, така и с такава от скариди, спанак или магданоз.

Разядки

Разядки

Която и турска разядка да си поръчате, няма да сгрешите. За съседите ни хлябът е много важен и точно поради тази причина, имат толкова много и разнообразни разядки. Едни от най-интересните са:

  • Баба Гануш
  • Хайдари
  • Разядка с бамя
  • Хумус
  • Печена тиква с лук

Агнешко върху канапе от жито

Агнешко

В България сме свикали житото да се сервира сладко, но в Турция съвсем не е така. Там то се хапва солено и се използва като гарнитура на различни месни специалитети, а в комбинация с агнешко е просто божествено.

Шекерпаре

Шекерпаре

Шекерпарето е един от традиционните турски десерти, който обаче не е толкова популярен у нас. Той се приготвя от брашно и грис, които престояват една нощ в захарен сироп. Крайният резултат е десерт с лека текстура, които се сервира с ванилов сладолед.

Айран

Айран

Айранът е на голяма почит в Турция и това е оправдано. Съседите ни определено знаят как да забъркат вкусен айран, като на повече места той е домашен, а близо до Истанбул местните го приготвят по специална технология, така че се получава като пяна.

Бадемови курабийки

Курабийки

Намирате се в близост до Чанаккале? Е, тогава потърсете от бадемовите сладки, които са типичният десерт в района. Хрупкави отвън и сочни отвътре, те наподобяват френски макарон, но без оцветителите, а най-хубавото е, че са 100% домашни.

Вижте още: 3 интересни неща, които трябва да знаете за кулинарията на Афьонкарахисар

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама