Има десерти, които определено свързваме с детството си. Днес споделяме рецептите за 3 от тях.
Ягоди с млечен крем
Необходими продукти:
750 гр прясно мляко
1 чаена чаша захар
1/2 кафена чашка нишесте
1 пакетче ванилия
1 кг ягоди
Начин на приготвяне:
Нишестето се размива в малко вода на кашица, която се изсипва на тънка струя и при непрекъснато разбъркване във врящото мляко, подсладено със захарта. Кремът се вари няколко минути, ароматизира се с ванилията и се отстранява от огъня. Измитите и почистени от дръжките ягоди се разпределят на порции в десертни купички и се заливат с изстиналия крем.
Мляко с ориз
Необходими продукти:
1 л прясно мляко
2 кафени чашки ориз
1 пакетче ванилия
малко канела (по желание)
Начин на приготвяне:
Оризът се почиства и измива, залива се с 1 чаена чаша вода и се вари до полунабъбване. Залива се с млякото и се вари до разваряване. Подслажда се със захарта и след повторно завиране се отстранява от огъня. Ароматизира се с ванилията и се изсипва в купички. Поръсва се (по желание) с канела.
Млечна баница
Необходими продукти:
1 пакет фини точени кори
750 мл прясно мляко
200 гр краве масло
3 кафени чашки захар
4 яйца
1 пакетче ванилия
Начин на приготвяне:
Корите се нареждат в тава, като се поръсват с част от разтопеното масло и се набират, след което се запичат в умерена фурна (180 градуса) до зачервяване. Яйцата се разбиват с част от студеното мляко и се прибавят на тънка струя и при непрекъснато бъркане към останалото врящо мляко, подсладено със захарта. Запечените кори се заливат с 2/3 от ароматизираната с ванилия яйчено-млечна смес. Баницата се запича повторно, нарязва се на порции и се поднася полята със сос от останалата 1/3 яйчено-млечна смес.
Сладък салам
Необходими продукти:
125 гр краве масло
1 чаена чаша пудра захар
2 яйца
1 чаена чаша счукани орехови ядки
2 супени лъжици какао
3 натрошени целувки
1/2 опаковка натрошени обикновени бисквити
1 супена лъжица ром
Начин на приготвяне:
Към разбитото с пудрата захар масло се прибавят яйцата и какаото (без да се преустановява разбиването), ореховите ядки, натрошените целувки и бисквити, ромът. Сместа се поставя върху поръсена с пудра захар хартия за печене, навива се на стегнато руло и се оставя в хладилника да се втвърди. При поднасянето се нарязва като салам.
Плодов кекс с белтъчна глазура
Необходими продукти:
125 гр краве масло
4 яйца
1 1/2 чаени чаши пудра захар
1 чаена чаша прясно мляко
1 пакетче бакпулвер
2 1/2 чаени чаши брашно
5 ябълки
1/2 пакетче канела
1 кафена чашка счукани орехи
1 пакетче ванилия
2 супени лъжици галета или бисквити, стрити на трохи
Начин на приготвяне:
Маслото се разбива до пухкавост с 2/3 от пудрата захар. Без да се преустановява разбиването, постепенно се прибавят четирите белтъка (един по един), прясното мляко, пресятото с бакпулвера брашно и ванилията. Накрая при леко разбъркване се прибавят разбитите на сняг два белтъка. Полученото тесто се изсипва в кексова форма, облицована с хартия за печене, и се покрива със смес от настърганите ябълки, галета, ореховите ядки и канелата. Кексът се слага в предварително загрята фурна и се пече при умерена температура, намазва се с белтъчен сняг от останалите два белтъка, разбити с останалата 1/3 от пудрата захар. Отново се слага във фурната, за да се запече до порозовяване (при много ниска температура).