5 любими десерта от детството


5 любими десерта от детството
Снимка: iStock/Guliver

Има десерти, които определено свързваме с детството си. Днес споделяме рецептите за 3 от тях.

Ягоди с млечен крем

Необходими продукти:

750 гр прясно мляко

1 чаена чаша захар

1/2 кафена чашка нишесте

1 пакетче ванилия

1 кг ягоди

Начин на приготвяне:

Нишестето се размива в малко вода на кашица, която се изсипва на тънка струя и при непрекъснато разбъркване във врящото мляко, подсладено със захарта. Кремът се вари няколко минути, ароматизира се с ванилията и се отстранява от огъня. Измитите и почистени от дръжките ягоди се разпределят на порции в десертни купички и се заливат с изстиналия крем.

Мляко с ориз

Необходими продукти:

1 л прясно мляко

2 кафени чашки ориз

1 пакетче ванилия

малко канела (по желание)

Начин на приготвяне:

Оризът се почиства и измива, залива се с 1 чаена чаша вода и се вари до полунабъбване. Залива се с млякото и се вари до разваряване. Подслажда се със захарта и след повторно завиране се отстранява от огъня. Ароматизира се с ванилията и се изсипва в купички. Поръсва се (по желание) с канела.

Млечна баница

Необходими продукти:

1 пакет фини точени кори

750 мл прясно мляко

200 гр краве масло

3 кафени чашки захар

4 яйца

1 пакетче ванилия

Начин на приготвяне:

Корите се нареждат в тава, като се поръсват с част от разтопеното масло и се набират, след което се запичат в умерена фурна (180 градуса) до зачервяване. Яйцата се разбиват с част от студеното мляко и се прибавят на тънка струя и при непрекъснато бъркане към останалото врящо мляко, подсладено със захарта. Запечените кори се заливат с 2/3 от ароматизираната с ванилия яйчено-млечна смес. Баницата се запича повторно, нарязва се на порции и се поднася полята със сос от останалата 1/3 яйчено-млечна смес.

Сладък салам

Необходими продукти:

125 гр краве масло

1 чаена чаша пудра захар

2 яйца

1 чаена чаша счукани орехови ядки

2 супени лъжици какао

3 натрошени целувки

1/2 опаковка натрошени обикновени бисквити

1 супена лъжица ром

Начин на приготвяне:

Към разбитото с пудрата захар масло се прибавят яйцата и какаото (без да се преустановява разбиването), ореховите ядки, натрошените целувки и бисквити, ромът. Сместа се поставя върху поръсена с пудра захар хартия за печене, навива се на стегнато руло и се оставя в хладилника да се втвърди. При поднасянето се нарязва като салам.

Плодов кекс с белтъчна глазура

Необходими продукти:

125 гр краве масло

4 яйца

1 1/2 чаени чаши пудра захар

1 чаена чаша прясно мляко

1 пакетче бакпулвер

2 1/2 чаени чаши брашно

5 ябълки

1/2 пакетче канела

1 кафена чашка счукани орехи

1 пакетче ванилия

2 супени лъжици галета или бисквити, стрити на трохи

Начин на приготвяне:

Маслото се разбива до пухкавост с 2/3 от пудрата захар. Без да се преустановява разбиването, постепенно се прибавят четирите белтъка (един по един), прясното мляко, пресятото с бакпулвера брашно и ванилията. Накрая при леко разбъркване се прибавят разбитите на сняг два белтъка. Полученото тесто се изсипва в кексова форма, облицована с хартия за печене, и се покрива със смес от настърганите ябълки, галета, ореховите ядки и канелата. Кексът се слага в предварително загрята фурна и се пече при умерена температура, намазва се с белтъчен сняг от останалите два белтъка, разбити с останалата 1/3 от пудрата захар. Отново се слага във фурната, за да се запече до порозовяване (при много ниска температура).

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама