Един от най-лесните начини за подобряване на текстурата на месото и добавяне на вкус е използването на марината. С наближаващите Великден и Гергьовден ви предлагаме рецептите за 5 маринати, с които агнешкото ще стане много сочно и крехко. Само смесете съставките, накиснете месото за поне 2-3 часа, след което пригответе по избрания от ваш начин.
Гръцка агнешка марината
Тази марината за агнешко в гръцки стил е пълна с вкус и ще вдъхне на вашите агнешки котлети и пържоли пикантен и цитрусов завършек. Билките и подправките, които се срещат в гръцката кухня, работят особено добре с агнешкото.
Съставки:
5 супени лъжици зехтин
3 скилидки чесън, смачкани и смлени
сок от 2 големи лимона
2 ч.л. сушен риган
2 ч.л. сушен розмарин
2 ч. л. сушена мащерка
2 ч. л. сол
1 ч. л. черен пипер
Вижте още: 3 трика за крехко агнешко месо
Балсамова агнешка марината
Тази марината има чудесна комбинация от пикантни и сладки вкусове.
Съставки:
6 супени лъжици зехтин
4 супени лъжици балсамов оцет
2 ч.л. сушен розмарин
1 ч. л. сол
1 ч. л. черен пипер
Агнешка марината с мед и мента
Ментата и агнешкото работят фантастично добре заедно и се срещат в комбинация в голямо разнообразие от кухни в Европа, Близкия изток и Азия. Тази марината добавя невероятна свежест към месото чрез ментата, докато медът добавя допълнителна сладост.
Съставки:
4 супени лъжици масло
Сок от 2 лимона
1 ч. л. лют червен пипер на вкус
2 супени лъжици мед
1 супена лъжица сух джоджен
Вижте още: Бавно печено агнешко с чесън, което се топи в устата
Италианска марината за агнешко
Тази марината в италиански стил има богат вкус, който си отива перфектно с агнешко.
Съставки:
сок от 2 лимона
6 супени лъжици зехтин
3 супени лъжици червен винен оцет
4 скилидки чесън, смачкани и смлени
3 ч. л. сушена мащерка
3 супени лъжици сушен риган
3 ч. л. сух босилек
2 ч. л. сол
1 ч. л. черен пипер