Ако сте любители на пилешкото месо, опитайте тези здравословни и вкусни рецепти за марината. С тях то ще се овкуси добре, а и ще стане по-крехко. Лесни за приготвяне, резултатът напълно си заслужава!
С горчица и мед
Необходими продукти:
700 грама пилешко месо
2 супени лъжици мед
2 супени лъжици зърнеста горчица
2 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица ябълков оцет
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В подходяща купа смесете меда, горчицата, зехтина, ябълковия оцет, солта и черния пипер. Разбъркайте хубаво и сложете вътре пилешкото месо, нарязано на парчета. Оставете да престои поне 3-4 часа, за да попие добре. След това пригответе, както предпочитате.
Вижте още: Трябва ли да миете пилешкото месо преди готвене
С къри
Необходими продукти:
1 чаена чаша кисело мляко с много висока масленост
3 скилидки чесън, смлени
2 супени лъжици мед
2 супени лъжици сок от лайм
1 супена лъжица зехтин
1 супена лъжица къри на прах
1 супена лъжица чили на прах
1/2 супена лъжица кимион
1 чаена лъжичка сол
Начин на приготвяне:
Смесете всички съставки в купа, след което накиснете пилешкото месо, отново най-малко 3-4 часа, преди да го готвите.
Вижте още: Тънкостите при приготвянето на пилешко месо, които всяка домакиня трябва да знае
С песто
Необходими продукти:
2 супени лъжици зехтин (екстра върджин)
2 супени лъжици босилек (пресен, нарязан или паста от босилек)
2 супени лъжици кедрови ядки или кашу, бадеми
1 супена лъжица лимонов сок
1 супена лъжица чесън (смлян)
по ¼ чаена лъжичка сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
В блендер сложете всички съставки и пасирайте до хомогенна смес. След това намажете месото (това количество е подходящо за 2 пилешки гърди). Нека да престои така 3-4 часа, преди да го печете.