Седмица след Великден кухнята е пълна с великденски козунак и шарени яйца. Какво да направите с останалия козунак? Ето 3 вкусни десерта, които може да приготвите с него.
Сладкиш от сух козунак
1 сух козунак
5 яйца
1 литър прясно мляко
1 чаена чаша захар
Начин на приготвяне:
Първата стъпка е приготвянето на карамела. Във формата, в която ще печете сладкиша, изсипвате 4 супени лъжици захар и карамелизирате захарта във загрята на 180 градуса фурна. Карамел се получава, когато захарта се разтопи и придобие златист цвят, не е необходимо да става кафява.
След като карамелът е готов, вадите формата от фурната и го изчаквате да изстине. Върху него накъсвате козунака на хапки и ги слагате във форма за кекс. Разбивате млякото, яйцата и захарта и изливате сместа върху надробения козунак.
Печете сладкиша от сух козунак в предварително загрята на 180 градуса фурна за 1 час, докато порозовее. След като сладкишът с козунаци е изпечен, го изчаквате да изстине и го обръщате в чиния за торта.
Желиран сладкиш от сух козунак
Необходими продукти:
1/2 козунак
2 компота
1 пакетче желатин
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за желиран сладкиш от сух козунак е подготовката на желатина. Следвайте инструкциите на пакетчето - изсипете съдържанието на пакетчето в чаша, залейте с 2-3 супени лъжици от сока на компота и сложете чашата в съд с вода на котлона, за да разтопите желатина на водна баня.
Докато желатинът се разтваря, нарежете козунака на филии. В купа сложете прозрачно домакинско фолио. На дъното на покритата с фолио купа сложете от плодовете на компота, върху тях филийките козунак, върху козунака отново от плодовете. Повтаряйте процедурата, докато съставките свършат, като най-горният пласт трябва да е плодове.
Разтвореният желатин разбийте в 500 мл сок от компота и след като разбъркате добре, го изсипете върху сладкиша и го приберете в хладилника за няколко часа, за да стегне желатина.
Сладкиш от сух козунак с маскарпоне и праскови
Необходими продукти:
300 грама козунак
200 грама маскарпоне
1 кофичка цедено кисело мляко
1/2 лимон
1/2 чаена чаша пудра захар
1 компот праскови
Начин на приготвяне:
Първата стъпка е подготовката на крема. Разбивате сиренето маскарпоне заедно с цеденото кисело мляко, сока на лимона и пудрата захар с миксер или тел за разбиване до получаване на гладък крем.
Нарязвате козунака на филийки и нареждате половината от тях на дъното на избраната от вас форма. Върху блата от козуначени филийки нареждате плодовете от компота, а върху плодовете намазвате половината от крема с маскарпоне и цедено кисело мляко. През летните месеци може да замените плодовете от компот с пресни плодове.
Нареждате втори блат от филийки козунак, а върху тях и останалата част крема. Готовият сладкиш от козунак с маскарпоне и праскови оставяте за няколко часа в хладилника.
Източник: supichka.com