12 трика, които ще гарантират перфектно приготвен ориз всеки път


12 трика, които ще гарантират перфектно приготвен ориз всеки път
Снимка: iStock

Оризът е едно от нещата, които са лесни за приготвяне, но също така лесни за объркване. Всъщност всичко се свежда до правилната техника, а долните 12 съвета могат да ви помогнат да се усъвършенствате до перфектност.

1. Запознайте се със сортовете ориз

Има много разновидности на ориз и е доста трудно да ги запомните всички - но единственото нещо, което ще ви бъде от полза, е да знаете разликата между късозърнест и дългозърнест ориз. Късозърнестият ориз е плътен и лепкав. Идеален е за суши. Дългозърнестият ориз е (очевидно) по-дълъг, не се слепва и е по-скоро пухкав, отколкото плътен - това е видът ориз, който е подходящ за пилаф и оризови салати.

2. Знайте, че най-често срещаното съотношение за готвене – 2 части вода, 1 част ориз – не работи идеално за всеки отделен сорт ориз

Съотношението за готвене не е универсално за всички. Например: кафявият ориз обикновено се нуждае от повече вода от белия.

Вижте още: Груби грешки, които всеки прави при съхранение на ориз

3. Винаги изплаквайте ориза си, преди да го сготвите - това ще го направи по-малко лепкав и ще го предпази от слепване

Това е по-малко важно за дългозърнестите сортове, но все пак е важно. Водата премахва излишното нишесте, полепнало от външната страна на ориза, което го прави лепкав и го предпазва от слепване. Можете да направите това, като го изплакнете в цедка или като го поставите в купа с вода и използвате ръцете си, за да го измиете.

4. И дори не си помисляйте да го разбърквате, докато се готви

Освен ако не готвите ризото (което искате да е нишестено), НЕ разбърквайте ориза, докато се готви. Това ще накара ориза да стане нишестен, плътен и лепкав - така че се въздържайте.

5. Ако готвите на котлон, използвайте тенджера с дебело дъно, за да не загори

Недостатъкът на това да не разбърквате ориза, докато се готви, е, че може да загори. За да избегнете това, не забравяйте да използвате тенджера с дебело дъно, когато го правите. Тънката метална тенджера ще стане твърде гореща на дъното и ще я изгори, вместо да разпределя равномерно топлината навсякъде.

6. Добавете малко олио към ориза си, за да предотвратите слепването на отделните зърна

За ориз, който не искате да се слепва, сипете капка олио или парче масло в течността за готвене (около една супена лъжица). Докато оризът се готви, това ще го предпази от слепване.

7. Бързо препечете ориза (като пилаф), за да му придадете фин орехов вкус

Просто загрейте малко олио в тенджерата, добавете ориза и го гответе, докато оризовите зърна станат златисти и ароматни. След това прибавете течността си и я гответе, както обикновено. Вкусът на препечено ще бъде фин, но ще бъде достатъчно за по-интересен резултат.

8. Не забравяйте да го подправите със сол (преди или след готвене, зависи от вас)

Оризът е като макаронени изделия - той е нишестен, перфектен и наистина се нуждае от сол. Въпреки това, не всеки осолява ориза си и хората, които го подправят, имат противоречиви мнения за това кога трябва да се добави. Някои хора стриктно подправят ориза си преди готвене, докато други чакат да го подправят накрая. Каквото и да изберете, просто не забравяйте да го посолите в един или друг момент. Това ще го направи много по-вкусен и ще направи всичко, с което го сервирате, също по-вкусно.

9. По време на финалните етапи на готвене поставете кухненска кърпа под капака, за да абсорбира конденза и да не стане каша

Идеята тук е, че кърпата улавя конденза, който иначе би паднал обратно върху ориза и го кара да се намокри. Просто поставете кърпата под капака през последните няколко минути на готвене и се уверете, че не се доближава до котлона.

10. И след като оризът ви е сготвен, оставете го да почине за около 15 минути, преди да го изядете

Веднага след като оризът ви се приготви, ще искате да го изядете - но трябва да изчакате, ако можете. Вместо това, с кърпата все още поставена под капака, оставете го да престои за около 15 минути. Това ще преразпредели влагата в ориза.

11. За кафяв ориз, опитайте да го сготвите като паста във вряща вода, за да му придадете по-мека текстура

Готвенето на кафяв ориз е трудно – изглежда, че винаги се оказва твърд или преварен. Един от начините да заобиколите това е да сготвите кафявия ориз като паста. Просто го сложете в тенджера с вряща вода и гответе, докато омекне, след това го отцедете и го оставете на пара в покрит съд за около 10 минути. Варенето ще го сготви, докато парата гарантира, че ще остане хубав и мек.

12. Но ако бързате, винаги можете да го приготвите в микровълновата

Знаем, че току-що ви дадохме всеки детайл, свързан с приготвянето на перфектната тенджера с ориз, но понякога трябва да хапнете нещо набързо. В тези моменти можете бързо да сготвите малка купа ориз в микровълновата. За да направите това, добавете вашия (изплакнат!) ориз в купа, прибавете малко вода и покрийте капака отгоре (не го затваряйте). Печете в микровълновата за около девет минути, след което я оставете да почине за около три минути.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама