Мразите ли, когато храната ви залепне за вашия тиган от неръждаема стомана, след като приключите с готвенето? Или може би сте изпържили яйце или палачинка и то отказва да се отдели от тигана? Несъмнено това е най-лошото нещо, което може да ви се случи, когато очаквате с нетърпение хубава храна, нали?
Е, какво ще кажете тогава просто да направите своя тиган от неръждаема стомана незалепващ? Да, възможно е и ще ви кажем как в тази статия, заедно с трикове за това как да почистите такива загорели тигани.
Ето какъв е трикът
Загрейте тигана на среден огън за минута или две и след това добавете няколко чаени лъжички вода. Ако чуете цвърчене и водата започне да се изпарява, тиганът все още не е готов за употреба.
След това изчакайте още няколко минути и добавете още няколко чаени лъжички вода. Ако водата започне да се плъзга около тигана (подобно на живачна топка, плаваща наоколо), значи е готов за употреба.
В този момент извадете водата, намалете топлината до ниска и след като тиганът изсъхне, сипете олио и започнете да използвате тигана, за да пържите каквото искате.
Този трик ще помогне и ще предотврати залепването на храната по тигана.
Вижте още: Ето как трябва да се грижите за керамичните тигани
Как да чистите тиган от неръждаема стомана
Ако вашият тиган от неръждаема стомана е загорял, налейте вода, докато целият тиган се покрие и го оставете да престои около 20 до 30 минути. Тази процедура на накисване ще помогне за по-лесно премахване на изгорелите частици храна.
След това изхвърлете цялата вода и поръсете малко сода за хляб по целия тиган. След това, като използвате четка, упражнете лек натиск и почистете тигана, за да се отървете от твърдите загорели частици храна.
Внимание: Не използвайте груба четка от стоманена вълна, тъй като може да причини надраскване на тигана.
Вижте още: Така за минути ще почистите загорели съдове