Яйцата Бенедикт са едно от онези ястия, които хората обичат да поръчват, когато излизат на брънч, но малцина се опитват да приготвят у дома, защото се притесняват, че е твърде сложно. Всъщност, най-голямата грешка, която можете да направите, е да си мислите, че сос Холандез и поширани яйца са трудни за приготвяне.
Въпреки че можете да приготвите различни версии на това ястие, типичните яйца Бенедикт се състоят от намазани с масло английски мъфини, канадски бекон и поширани яйца, поляти със сос Холандез.
Вижте още: 6 подправки, които да засадите до доматите
Този богат и кремообразен сос традиционно се прави от жълтъци, лимонов сок, разтопено масло, сол и черен пипер. „Необходимо е минимално количество търпение“, обясни Валери Бертинели. — Не е толкова трудно.
Трик за идеалното поширане на яйцата
Поширането е „нежна“ готварска техника, при която продуктът се готви във вряща течност (вода, бульон и др.). Ако трябва да сме още по-прецизни, температурата на течността трябва да е между 60 и 80 градуса. При поширането течността ври леко с малки мехурчета в нея.
Винаги чупете яйцето в купичка, а не директно в тенджерата. След като го сложите в купичката, нежно, внимателно, а не от високо и рязко, го плъзнете във водата.