В наши дни повечето хора са наясно с важността на здравословното хранене. Не всички обаче знаят, че съдовете за готвене, използвани за приготвяне на храната, са почти толкова важни, колкото и самата храна. Дори и най-здравословната диета може да доведе до здравословни усложнения, ако съдовете за готвене са токсични.
1. Тефлонови съдове за готвене
Тефлонът вероятно е най-големият нарушител в този списък - много хора избират този незалепващ материал, защото е удобен и вездесъщ. Той е и най-опасният.
Още: 8 често срещани груби грешки при готвене
Незалепващите свойства на тефлоновите съдове се постигат с покритие от PTFE (политетрафлуороетилен), което е пластмасов полимер, който започва да изпуска токсини при нагряване над 572 °F. Тези токсични изпарения водят до грипоподобни симптоми, наречени полимерна треска, неофициално известна като тефлонов грип. Те са опасни не само за хората, но и са смъртоносни за домашните птици, например папагалите.
Друго химическо съединение, което се съдържа в тефлоновите съдове, е PFOA (перфлуороктанова киселина), което е свързано с няколко вида рак, включително рак на гърдата, простатата и яйчниците. Макар да се смята, че PFOA присъства в тефлоновите продукти в толкова малки количества, че не представлява риск за хората, струва си да се отбележи, че той се среща и в много други неща от ежедневието. Ето защо е най-добре да ограничите излагането си на него.
Други съдове с незалепващо покритие може да не съдържат PTFE и PFOA (например гранитогрес), но те са безопасни за употреба само докато покритието е непокътнато. Покритието е тънко и лесно се чупи. След като се начупи, всякаква употреба на този кухненски съд трябва да се спре веднага след това.
Вместо това опитайте тази безопасна алтернатива: съдове от истински чугун. Това е безопасен вариант за готвене, който наистина издържа теста на времето. Той се нагрява добре и много равномерно и дори може да бъде подправен, за да стане незалепващ. Той не пропуска нищо токсично в храната и всъщност е добър естествен начин да увеличите нивата на желязо. Ако нивото на желязото ви е добро, можете да опитате с емайлирани чугунени съдове, които са същите.
Още: Експерти отговарят: Вредни ли са пластмасовите дъски за рязане? (ВИДЕО)
2. Алуминиеви съдове за готвене и алуминиево фолио
Не е изненада, че използването на алуминий е толкова широко разпространено - освен че е най-разпространеният метал, той е и много здрав, лек, универсален и рециклируем. Въпреки това, той не е лишен от скрити опасности.
Алуминият е невротоксичен метал. Повишените нива на алуминий са свързани с няколко заболявания на централната нервна система, включително Алцхаймер и АЛС. Въпреки че алуминиевите съдове за готвене обикновено са с покритие, то е склонно да се отчупи, при което токсичният метал попада в храната ви.
Вместо това опитайте тази безопасна алтернатива: Стъклени съдове за готвене. Това е друг безопасен вариант, който трябва да обмислите. При нагряването му никога не се отделя нищо токсично, то е издръжливо, щадящо околната среда и не задържа стари вкусове или миризми. Единственият му недостатък е, че не е незалепващ, но това е малка цена, която трябва да се плати за такъв безопасен съд.
3. Медни съдове за готвене
Може би сте виждали медни съдове за готвене в магазините и сте забелязали колко са красиви. Може би сте чували и за нейните проводими свойства, които позволяват бързо и равномерно нагряване. Но знаете ли, че медта всъщност може да бъде опасна, когато се използва в кухненски съдове?
Подобно на някои други тежки метали, медта е много важна за човешкото здраве в малки количества. Но прекомерното ѝ количество в организма може да доведе до отравяне с тежки метали. Когато медните съдове за готвене не са покрити, те могат да отделят мед при готвене на киселинни храни. А когато е с покритие, то често съдържа никел, който е друг токсичен елемент.
Вместо това опитайте тази безопасна алтернатива: съдове от неръждаема стомана. Това е чудесен вариант - той е сравнително лек и устойчив на надраскване, а освен това може да бъде подправен, за да стане незалепващ! Освен това ще ви служи дълго време. Само се уверете, че купувате неръждаема стомана за хранителни цели - този вид не съдържа никел или хром.