Правилният начин за почистване на тиган с незалепващо покритие, за да издържи с години


Правилният начин за почистване на тиган с незалепващо покритие, за да издържи с години
Снимка: iStock

Съдовете за готвене с незалепващо покритие променят нещата в кухнята, като ви позволяват да готвите с по-малко масло и олио и правят почистването лесно. Съдовете за готвене с незалепващо покритие обаче изискват внимателно почистване и поддръжка, за да се поддържат в безупречно състояние.

Почистването на тигани с незалепващо покритие по правилния начин запазва покритието, предотвратява натрупването на остатъци от храна и бактерии върху тигана и осигурява здравословно и безопасно готвене. Ето как да го правите правилно.

Едно от многото предимства на тигана с незалепващо покритие е, че покритието му го прави лесен за почистване. Оставете вашия тиган да изстине, след това го почистете, като използвате този прост метод.

  • Оставете тигана с незалепващо покритие да се охлади, ако е бил използван наскоро. Никога не потапяйте горещ тиган в студена вода, което може да причини изкривяване.
  • След като изстине, напръскайте тигана с мек почистващ препарат, като покриете цялата повърхност.
  • С помощта на мека гъба или кърпа за съдове внимателно изтъркайте тигана. Избягвайте използването на абразивни четки, които могат да повредят незалепващата повърхност.
  • Изплакнете тигана обилно с топла вода, като се уверите, че целият сапун е отстранен.
  • Оставете тигана да изсъхне на въздух или използвайте чиста кърпа, за да го избършете. Уверете се, че е напълно сух, преди да го съхранявате, за да предотвратите натрупване на влага и потенциална ръжда.

Вижте още: Така тиганът от неръждаема стомана няма да загаря

Как да премахнете натрупаната мръсотия от тиган с незалепващо покритие

Дори тиганите с незалепващо покритие от време на време се оказват с натрупана мръсотия, но тя може да се отстрани със сода за хляб. За да премахнете мръсотията от вашия тиган с незалепващо покритие, опитайте този метод.

  • Накиснете тигана в топла сапунена вода за 15 до 30 минути, за да омекнат остатъците от храна.
  • Използвайте четка с мек косъм, за да изтъркате нежно остатъците от храна.
  • За упорита мръсотия направете паста от равни части сода за хляб и вода.
  • Нанесете пастата върху повърхността на тигана, като я оставите да престои 10 до 15 минути.
  • Нежно изтъркайте отново с четка или гъба с мек косъм, като премахнете останалата мръсотия.
  • Изплакнете останалата паста от сода за хляб или остатъците от храна с топла вода.
  • Оставете тигана да изсъхне на въздух или използвайте чиста кърпа, за да го избършете.

Вижте още: 12 готварски навика, от които трябва да се откажете възможно най-скоро

Материали, които трябва да избягвате при почистване на тигани с незалепващо покритие

Тиганите с незалепващо покритие се почистват лесно, но също така лесно се повреждат, ако използвате грешни материали. Някои материали, които трябва да избягвате, когато се грижите за вашите тигани с незалепващо покритие, включват:

Метални прибори: Металните прибори не само сериозно надраскат повърхността на вашите тигани с незалепващо покритие, но могат да отслабят незалепващия слой с течение на времето.

Абразивни почистващи препарати: Почистващите продукти, които са твърде силни или абразивни, могат да повредят повърхността на вашия тиган и да разрушат незалепващите му свойства. Избягвайте използването на  химически препарати за почистване на фурни.

Стоманена вата: Използването на стоманена вата или други абразивни четки може да доведе до влошаване на незалепващата повърхност. Винаги използвайте четка с мек косъм или кърпа, за да почистите вашите тигани с незалепващо покритие.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама