Добавете това в почвата за изобилна реколта от чушки


Добавете това в почвата за изобилна реколта от чушки
Снимка: iStock

Дори ако торите и се грижите правилно за вашите растения, дефицитът на магнезий и сяра е много често срещан при чушките, особено при саксийните растения. Дребна зеленина, пожълтяващи листа, бавен растеж и нисък добив са основните симптоми.

Защо английска сол за чушки

След трите най-важни растителни елемента - азот-фосфор-калий, от които растенията се нуждаят най-много, магнезият и сярата заедно с калция се считат за второстепенни основни растителни елементи.

Английската сол е хидратиран магнезиев сулфат; съдържа 10 процента магнезий и 13 процента сяра. Магнезият увеличава задържането на вода, помага за по-добър прием на хранителни вещества и най-важното - за създаването на хлорофил. Сярата също така участва в развитието на хлорофила, във фотосинтезата и засилва растежа на растението и устойчивостта му към болести.

Като най-добрият източник и на двата елемента, английската сол за чушки е много ефективна. Прилагането ѝ намалява бавния растеж, прави растенията по-здрави, по-буйни и по-зелени от преди (поради стимулирането на производството на хлорофил) и предизвиква по-големи и по-вкусни плодове.

Вижте още: 5 трика за отглеждане на богата реколта от чушки

Как да използвате английска сол за чушките?

Спрей за листа

Напълнете бутилка с пулверизатор с 3 литра вода и добавете две супени лъжици английска сол, разклатете добре. Нанесете течността директно върху листата. Заменете редовното поливане с този листен спрей веднъж месечно.

Вижте още: 10 ползи за здравето от лютите чушки

Поливане

Разтворете 1 супена лъжица английска сол в 3 литра вода. Поливайте с този разтвор, докато започне да излиза от дъното. Можете да правите това в интервал от 3 до 4 седмици.

Странично

Поръсете една супена лъжица английска сол около основата на растението на всеки 4-5 седмици. Започнете да третирате растенията с английска сол, след като започнат да се появяват листата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама